‘Busreizen in Dordt is gewoon te gevaarlijk voor ouderen’


Arriva-opoeNog één keer kom ik er, zoals beloofd, op terug: ik heb het over busvervoerder Arriva en de senioren in deze stad… het blijft tobben met die combinatie. Aanleiding voor mijn eerdere columns hierover zijn brieven van Dordtse ouderen die zich in een Arriva-bus niet prettig ‘behandeld’ voelen. De chauffeurs zouden niet altijd vriendelijk zijn en vaak te snel optrekken. Gevolg valpartijen en veel bijna-valpartijen in de bus. Ik veronderstelde dat dit wel eens te maken zou kunnen hebben met de werkdruk bij het busbedrijf en ik riep Arriva-chauffeurs op om, desnoods anoniem, te reageren. Mijn veronderstelling bleek te kloppen: de chauffeurs klagen dat ze zich aan een tè strak schema moeten houden. Dit als gevolg van het feit dat Arriva (onderdeel van het bedrijf Deutsche Bahn) haar diensten moet leveren tegen een dusdanig concurrerend tarief dat de winstmarges aan de krappe kant zijn. Om die reden moet er dus scherp ‘gekoerst’ worden. Een Arriva-chauffeur vertelde mij dat er op de Reeweg structureel te hard moet worden gereden (harder dan de toegestane 50 kilometer per uur) om op tijd bij de volgende halte te zijn. Lunchen doen veel chauffeurs achter het stuur en plaspauzes, voor zover die officieel bestaan, zijn hardloopwedstrijden geworden. Eén brief, van een zeer ervaren chauffeur, wil ik u niet onthouden: ‘Het op een normale manier vervoeren van passagiers wordt steeds lastiger, onmenselijk zelfs. Oorzaak van dit alles is de opdrachtgever, de provincie, die voor weinig geld een volledige dienstregeling wil hebben. Ik heb de tijd van het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) meegemaakt, toen wij als chauffeurs, nog invloed op de tijdschema’s en de routes hadden. Bij Arriva is die invloed er niet en de chauffeurs staan er onder grote druk door bizarre en nauwelijks haalbare schema’s. Dat verklaart waarom we niet kunnen wachten tot iedereen netjes een zitplaats heeft. Stap eens een keer in (neem ook een provinciaal bestuurder mee), dan kunt u zelf ervaren hoe hard er gereden moet worden. Ouderen hebben volkomen gelijk: het is voor hen in Dordt te gevaarlijk geworden om met de bus te reizen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s