Cor ‘Koets’ van Verk krijgt z’n sixties-jasje niet uit


Cor van VerkBij de PvdA in Dordrecht lopen nog wat mensen rond in een sixties-jasje dat zó lekker is gaan zitten dat ze het niet meer uit willen doen. Dat jasje is een tweede huid geworden en, eerlijk is eerlijk, het stond ook heel goed in de tijd dat Koos Koets nog écht bestond en hij nog geen personage van Kees van Kooten was.
De tweede man bij de PvdA in Dordrecht heet Cor van Verk. Hij is een sympathieke en verstandige vent, maar zo nu en dan komt de Koos Koets in hem naar boven. Van Verk kan maar moeilijk leven met de wijze waarop de Dordtse burgemeester Arno Brok tegen softdrugs aan kijkt. Brok is een groot voorstander van de wietpas (zonder zo’n pas kun je hier formeel gesproken geen wiet of hasj meer kopen) en houdt de Dordtse coffeeshops streng in de gaten. Nu de landelijke invoering van de wietpas niet door gaat, wil de PvdA dat Brok dat ding direct weer afschaft. Maar Brok wil nog even de richtlijnen van het nieuwe kabinet afwachten en dus is hij in de ogen van Cor ‘Koets’ van Verk ‘een stijfkoppige Fries’. Ik begrijp die terughoudendheid van Brok wel. De wiet van vandaag is al lang de wiet van toen niet meer. De cannabis van nu bevat veel meer THC (tetrahydrocannabinol) dan, pakweg twintig jaar geleden.
Hasj of wiet met een hoog THC-gehalte (en dat is die doorgekweekte Hollandse variant inmiddels geworden) veroorzaakt bij langdurig gebruik (en vooral bij wie er jong mee begint) angsten, paniekaanvallen, misselijkheid, vergeetachtigheid, onverschilligheid en hoofdpijn en kan uiteindelijk zelfs een psychose oproepen. Om maar even in de terminologie van Koot en Bie te blijven… van de wiet van vandaag word je niet alleen ‘stoned als een garnaal’, nee, je verandert uiteindelijk ook in een garnaal. Het is dan ook te makkelijk om Brok’s visie op softdrugs als ‘belachelijk’ af te doen. Brok wil de drempel naar de coffeeshop het liefst hoog houden, want garnalen halen over het algemeen weinig diploma’s. Dat is niet belachelijk… dat is niet stijfkoppig, nee, da’s gewoon verstandig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s