Molenwaard straks héél even wereldberoemd in Nederland


molenwaard_kiest_potlood1-270x179Nog ruim een week en dan zal Molenwaard voor héél even de beroemdste (aanstaande) gemeente van héél Nederland zijn. Waarom? Simpel: volgende week woensdag gaan de inwoners van Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland naar de stembus om de eerste gemeenteraad in de nog prille geschiedenis van deze nieuwbakken herindelingsgemeente te kiezen en deze verkiezingen zullen, meer dan men ooit in de polder had kunnen bevroeden, ernstig door ‘Haagse gebeurtenissen’ beïnvloed worden.
Even een korte uitleg: Molenwaard is de gemeente, die per 1 januari van het komend jaar ontstaat uit de fusie van de gemeenten Nieuw-Lekkerland (bestaande uit de dorpskernen Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland), Liesveld (al eerder ontstaan door herindeling van de gemeenten Streefkerk, Groot-Ammers, Langerak, Waal en Nieuwpoort) en Graafstroom (Deze gemeente, ook al eerder ‘uit herindeling geboren’, bevat de kernen Oud-Alblas, Wijngaarden, Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf, Brandwijk, Goudriaan en Ottoland).
Normaalgesproken zouden de verkiezingen van volgende week, buiten de regio althans, niet eens zo heel veel aandacht trekken, maar nu zullen de ogen van de landelijke parlementaire pers intensief op Molenwaard gefocust zijn. De grote vraag is natuurlijk wat de invloed van het regeerakkoord zal zijn op de verkiezingsuitslag in Molenwaard. Of, simpeler gezegd, krijgt de VVD (en misschien ook wel de PvdA) een electoraal pak voor de broek als gevolg van dieveelbesproken inkomensafhankelijke zorgpremie die het kersverse kabinet aanvankelijk wilde invoeren? Goed, de geschrokken coalitiepartners zijn inmiddels al weer druk met een alternatief plan bezig, maar de vraag is of dat de verontwaardigde VVD-stemmers in de Alblasserwaardse polder nog op andere gedachten kan brengen? Diezelfde vraag kun je stellen bij het charmeoffensief dat de VVD afgelopen weekend op de aanstaande fusiegemeente losliet, met ‘hoog bezoek’ van fractievoorzitter Halbe Zijlstra en minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu).
Het is dat ze in die contreien niet aan carnaval doen, maar in mijn fantasie zie ik de lijsttrekkers van SGP, ChristenUnie en CDA al dagen en nachten lang uitbundig de polonaise lopen. God bestaat in de polder en zijn timing is er, als vanouds, onnavolgbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s