Straatje lacht, straatje huilt…


vleeshouwersstraat-overzicht_large

Het contrast kan eigenlijk niet groter zijn: terwijl de ene winkelstraat floreert als nooit tevoren, ligt de andere straat nagenoeg aan de geeuwhonger. Ik zal niet beweren dat het ooit honderd procent andersom was, maar ik kan me de jaren nog goed herinneren dat de Vriesestraat ten onder dreigde te gaan aan leegstand, uitzendbureau’s, en doemdenkende middenstanders, terwijl de Vleeshouwersstraat hét Dordtse toeristenstraatje bij uitstek was… ‘the place to be’, gevuld met kleurrijke winkeltjes die een aantrekelijke ‘couleur locale’ uitstraalden. Dat de Vriesestraat nu in een positieve ‘flow’ zit had en heeft veel, zo niet alles, te maken met de komst van een paar enthousiaste ‘nieuwe’ winkeliers die de tjjdgeest goed aanvoelen. Zij straalden ‘zin in ondernemen’ uit en trokken met die ‘geen-woorden-maar-daden-mentaliteit’ andere winkels min of meer uit het slop. Als een straat eenmaal weer een beetje draait trekt dat weer nieuwe ondernemers aan en zo ontstaat er een weg omhoog die dan weer verder uitstraalt op de aangrenzende winkelstraten. Zo’n proces kan soms snel gaan, al mag niet onvermeld blijven dat het momenteel voor winkeliers in Nederland niet de makkelijkste tijd is om je toko overeind te houden. De uren zijn ‘lang’, de huren hoog en de winstmarges vaak bescheiden.
Aan de andere kant van de binnenstad ligt de Vleeshouwersstraat, waar zich een min of meer ‘omgekeerde beweging’ afspeelt. Dit prachtige straatje tussen de Groenmarkt en de Varkenmarkt trekt steeds minder bezoekers en je kunt er bij wijze van spreke midden op de dag plat op het plaveisel gaan liggen om een dutje te doen. De winkeliers luiden al geruime tijd de noodklok en er zijn er al die inmiddels de deuren hebben moeten sluiten. Van enkele middenstanders weet ik dat ze overwegen om binnenkort hetzelfde te doen. De loop is er uit, zo luidt de welbekende middenstandersklaagzang richting gemeente die te weinig aan promotie zou doen. Nou kan dat zo zijn, maar ik hoor toch vooral geklaag en zie tot op heden weinig initiatieven vanuit de winkeliers zelf ontstaan. Waar doet me dat nou aan denken? O ja, aan de Vriesestraat… zes jaar geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s