Joop en Tonie horen bij Dordt als Johan en Cornelis


TeutjesIs het Dordtse Wintercircus Royal van Joop en Tonie Teuteberg Dordts Cultureel erfgoed? Ik vind persoonlijk van wel en wil het in deze column dan ook graag over die kleurrijke vader en zoon ‘Teut’ hebben. Nu wil ik nergens doekjes om winden, dus ga ik ook de mindere eigenschappen van de Teutenbergs niet uit de weg. Joop als Tonie zijn geen sterke zakenlui en ze hebben op z’n minst ruime opvattingen over fenomenen als belasting in het bijzonder en wetgeving in het algemeen. Dat ze nu te kampen hebben met grote financiële tekorten hebben ze, mede door zakelijk gerotzooi in het verleden, deels aan zichzelf te wijten. De meest recente editie van het Winterircus Royal was artistiek gezien dan wel een geslaagde editie, maar feitelijk was het ook de trieste doorstart van een eigenlijk al lang en breed failliete boedel.
Maar er moet ook een ander verhaal verteld worden: pa Joop en zoon Tonie zijn uniek en hóren bij Dordt zoals de Grote Kerk, zoals Johan en Cornelis, zoals de rivieren bij deze stad horen en ik zou ze voor geen goud willen missen. De ‘Teutjes’ zijn fantastische circusmensen… ware kunstenaars, die met hun professie (clown, acrobaat, muzikant) een publiek kunnen bespelen en beroeren. Door de jaren heen hebben ze vele honderden, zo niet duizenden stad- en streekgenoten onvergetelijke momenten bezorgd.
Afgelopen week stuurden Joop en Tonie een brief aan diverse bedrijven en organisaties in Dordrecht. Daarin vragen ze het bedrijfsleven om rentedragende leningen, die ze ongetwijfeld niet meer van een bank krijgen. Het is mooi om te zien dat Joop en Tonie er alles aan willen doen om het feitelijk failliete zaakje overeind te houden, maar goed beschouwd is het ook diep triest, want hun brief is eigenlijk niets anders dan een pure noodkreet. De situatie is dermate penibel dat het nog maar de vraag is of we eind 2013 de 25e editie van Wintercircus Royal tegemoet kunnen zien. Het einde van ‘Royal’ zou een verlies voor Dordt zijn. Dit circus, ‘gedragen’ door twee niet perfecte, maar wel heel vakkundige en bijzondere circusmensen in hart en nieren, mag nooit verloren gaan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s