Begrijpelijke angst in Alblasserdam voor het onzichtbare gevaar


Asbest Nedstaal NeeBij twijfel niet inhalen, zei mijn rij-instructeur altijd, en hoewel het al lang geleden is dat ik dat roze papiertje binnen sleepte, ben ik de woorden van deze man nooit vergeten. Sterker nog, zijn raad was méér dan louter een verkeersadvies. Ik vatte het op als een metafoor voor zoveel andere beslissingsmomenten in een mensenleven. Steeds weer als ik voor een keuze stond, en dat kon variëren van het wisselen van baan tot aan de beslissing om al dan niet te gaan samenwonen, moest ik aan de woorden van mijn rij-instructeur (hij rust in vrede) denken. Al bij licht sluimerende ‘second thoughts’ ging ik voor de status quo en pas als ik niet door de kleinste aarzeling dan ook gehinderd werd, hakte ik vol overtuiging grote en kleine levensknopen door. Nee, bombardeert u mij nu niet tot een bedachtzame angsthaas, want meestal gaf juist het gevoel en dus zeker niet een zorgvuldige afweging van mitsen en maren de doorslag in mijn beslissingen.
Ik moest aan mijn ouwe rij-instructeur denken toen ik las over de commotie die ontstaan is door het voornemen van het Alblasserdamse bedrijf Nedstaal om licht asbesthoudend staalschroot te gaan verwerken. En natuurlijk begrijp ik dat Nedstaal zoekt naar wegen om het, wat grieperge bedrijf, een gezonde toekomst te verschaffen. Nedstaal ‘wappert’ met onderzoeksresultaten die aangeven dat de risico’s voor de volksgezondheid nihil zijn, maar, héél gek, mijn gevoel zegt toch… niet doen. Waarom niet? Omdat nihil niet nul is, omdat eventuele procesfouten niet zijn uit te sluiten, omdat ongelukken (zie Kijfhoek, zie Moerdijk) ‘zomaar’ kunnen gebeuren, omdat Alblasserdam in een van de drukst bevolkte gebieden van Europa ligt en, wat mij betreft het allerbelangrijkste, omdat de meeste inwoners van Alblasserdam het gewoonweg niet willen. Hun gevoel is, wat mij betreft, veel doorslaggevender dan welke ‘rede’ en dan welk onderzoek dan ook. Dat gevoel heeft alles te maken met de risico’s die de onzichtbare sluipmoordenaar asbest met zich meebrengt. Met die sluipmoordenaar zijn we allemaal, direct of indirect, wel eens geconfronteerd. In Alblasserdam heerst angst… er is twijfel. Niet inhalen dus.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s