‘Brok en ‘kapot’: dat past helemaal niet bij elkaar


Brok2‘Brok maakt ons kapot’, schreeuwt een verontwaardigd horecabaasje in chocoladeletters en ik dacht in eerste instantie dat er heel wat aan de hand was. Enfin, koffie neergezet, artikeltje gelezen en wat bleek… d’r wás eigenlijk niet zoveel aan de hand: een overspannen kroeguitbater die zijn papierwinkel niet voor elkaar heeft en dus zonder vergunning zit reageert zich af omdat zijn toko een tijdje op slot moet. Toch betrapte ik mezelf op het feit dat de woordcombinatie ‘Brok’ en ‘kapot’ iets van verwarring bij me teweeg bracht. Die twee woorden passen namelijk helemaal niet bij elkaar en dus dringt zo’n krantenkop nogal hard de hersenpan binnen. Nee, daar kan de krant niks aan doen, want iemand roept iets en wordt vervolgens keurig netjes geciteerd. Tóch blijft het een beetje raar; ik associeer Arno Brok namelijk helemaal niet met de term ‘kapot.’ Het tegendeel lijkt me eerder het geval. Brok, die over een week of twee precies drie jaar burgemeester van Dordrecht is, heeft zich in deze stad vooral gemanifesteerd als een man die de zaakjes graag een beetje heel houdt. De voornaamste taak van een burgemeester is, hoe je het ook wendt of keert, de boel bij elkaar houden (u weet wel: kikkers en kruiwagens) en als Brok nu in de afgelopen jaren érgens in geslaagd is, dan is het juist dát wel. De man heeft zich in deze stad gemanifesteerd als iemand die altijd voor het harmoniemodel gaat. Samenwerken, of op z’n minst het streven naar samenwerking op allerlei gebieden, is zo’n beetje zijn credo en de man hecht daarbij veel waarde aan zuivere omgangsvormen. Potentiële relletjes en situaties waarbij de regels niet strikt gehanteerd worden drukte hij tot dusver adequaat de kop in. Daarbij schuwt hij, zonodig, de harde confrontatie niet. Een paar koffieshophouders, een enkele winkelier en nu dus ook een horecabonsje, hebben dat inmiddels aan den lijve ondervonden. Vanaf zijn eerste dag in Dordt is Brok in zijn werkwijze consequent geweest en, veel belangrijker nog, een rustpunt in roerige tijden. Dordt en Brok… dat is tot dusver een prima huwelijk.

3 reacties

  1. Erg blij met deze column als tegengeluid op het krantenartikel een dag eerder waarin het horecamannetje wild om zich heen slaat en een paar trappen na geeft aan het ‘oude’ Miró. Zeer veel dank en Brok is inderdaad een prima burgemeester voor Dordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s