‘Ik kan al die mensen toch niet laten barsten?’


supermarket-cart-1A

Mijn tafelgenoot Grimbergen laat zich het Belgische biertje waaraan hij zijn bijnaam te danken heeft goed smaken. Het is me nog altijd niet duidelijk hoe hij in zijn levensonderhoud voorziet. Die ene keer dat ik hem er op de man af naar vroeg leverde een vaag antwoord op. ,,De familie is goed voor mij geweest”, was zijn eenmalige reactie en hij trok er een blik bij die aangaf dat ik er beter maar niet meer over moet beginnen. Wat ik wél weet is dat zijn vader zaliger ‘iets in de haven’ deed, althans, zo verwoordde hij ooit in een halve zin zijn Rotterdamse verleden. ,,Mijn werkloosheid is a way of life,’’ voegde hij er nog aan toe.
Het is middag en alweer donker als Grimbergen opstaat en zijn jas aantrekt. ,,Ga je nu al weg?’’, vraag ik. ,,Ja, boodschappen doen… moet van mijn moeder.’’ Hij moet lachen om mijn verbaasde blik. ,,Maar zij is toch overleden?’’ Grimbergen antwoordt: ,,Ja, hè hè, dat weet ik ook wel, maar vroeger deed ik altijd haar boodschappen als het buiten vroor en dan nam ik meteen de bestellingen van haar buurvrouw op, want die kon op dat soort dagen natuurlijk ook niet uit de voeten. En zo kwamen er in de loop der jaren steeds meer bestellingen bij van andere buren op haar verdieping in die seniorenflat. Ruim een jaar geleden overleed mijn moeder, maar ik kan al die mensen op haar verdieping toch niet laten barsten? Als het slecht weer is bel ik altijd naar haar voormalige buurvrouw en een dag later heeft zij dan een complete boodschappenlijst van zes hoogbejaarde dames klaar liggen. Bij de supermarkt denken ze vast dat ik verslaafd ben aan Mariakaakjes en ze begrijpen ook niet waarom ik zes keer één ons rosbief bestel.’’
,,Neem voor mij gelijk een kratje bier en een halfje bruin mee’’, roep ik hem na. ,,Kun je ondersteboven lezen?’’ antwoordt Grimbergen terwijl hij met zijn gestrekte middelvinger naar de grond wijst. Dan draait hij zich om en gaat naar buiten.
Sommige mensen hebben gewoon geen tijd voor vast werk.

Eén reactie

  1. Leuk!! Een op waarheid beruste collum!! Het is op onze galerij het zeffde , sociale controle en boodschapjes doen !! Maar ach,we zijn op de wereld om mekaaar ,om mekaaar te hellepe niewaaar!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s