Gemeentelijke ‘vriendendienst’ met een prijskaartje


ouderen-480x319Het was in 2008 de toen nog oppositiepartij Beter voor Dordt, die het initiatief nam en nagenoeg de voltallige gemeenteraad stemde indertijd met de motie in. Een BVD-droom werd werkelijkheid, want sinds 2009 mogen mensen van 65 jaar en ouder, buiten de piekuren, gratis in Dordrecht met de bus mee. Het was een heuse win-win-sitiuatie: senioren blij en ook BVD blij, want het initiatief legde de partij geen windeieren. Nog geen jaar later won Beter voor Dordt met een overweldigende meerderheid (want óók veel seniorenstemmen) de gemeenteraadsverkiezingen en de partij is sindsdien ‘bepalend’ in de stad. Maar, om het aloude cliché maar weer eens uit de kast te halen: voor niks gaat de zon op, want gratis is in dit geval een rekkelijk begrip. Deze seniorenservice betalen we namelijk met z’n allen, want het feit dat zo’n tienduizend mensen er gebruik van maken moet aan het eind van het jaar nog altijd wél even met vervoerder Arriva worden afgerekend. Dit kost de belastingbetaler zo’n half miljoen per jaar. Daarmee spreek ik geen waardeoordeel uit, want die beslissing is destijds in meerderheid genomen en veel mensen hebben er baat bij. Persoonlijk ben ik er wel trots op dat mijn stadje deze service aanbiedt en ik kan er mee leven dat daar een prijskaartje aan zit.
Het liefst zou ik deze column afsluiten met het aloude ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’, maar er dreigt een kink in de kabel te komen. De gemeentelijke vriendendienst aan de grijze golf lijkt namelijk aan haar eigen succes ten onder te gaan. Simpel gezegd: gratis ‘bussen’ voor 65-plussers is dermate populair dat het te duur wordt. En nu? Laten we onze senioren straks toch ‘iets’ betalen? Pakken we ze juli en augustus af? Stellen we een maximum reisbudget per oudere in? Tja, dan bieden we in Dordt dus niet meer gratis, maar ‘bijna gratis’ openbaar vervoer voor senioren aan. Beetje ‘nét niet’ dus. Tikkie lullig ook om duizenden Dordtse ouderen eerst de hoofdprijs te geven en ze vervolgens op te zadelen me het ultieme Jan Blokhuijzen-gevoel. Van Sven Kramer naar Ben Cramer, zeg maar…

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s