Ik ben er wel klaar mee… met dat sneeuw- en ijsgezever


Hè hè, het gaat dooien hoor. Nou ja, over een paar daagjes pas, dus als u gek op schaatsen bent dan zou ik er nog maar even van profiteren en ook een wandeling in Merwelanden of Alblasserbos wil ik u van harte aanbevelen. Persoonlijk vind ik het jammer dat die witte ansichtkaart, die binnenstad en buitengebied zo mooi doet uitkomen, nu weer in grijsbruine drab verandert, maar voor de fietsende jeugd, die zich in het donker een weg naar school moet banen en voor de senioren die de deur niet uitdurven vanwege het risico dat ze onderuit gaan, ben ik eerlijk gezegd wel blij.
Ondanks het feit dat ik deze column opsoupeer met geleuter over sneeuw en ijs, hou ik eigenlijk niet zo heel erg van gezever over het weer. Mensen die een straatdialoogje beginnen met de woorden ‘koud hè?’ zeep ik meestal direct in met een versgerolde sneeuwbal en artikelen over toertochten, winterbanden, sneeuwruimen, gevoelstemperaturen, thermosokken, ijsmeesters en rayonhoofden zijn aan mij niet besteed. Als rechtgeaarde Dordtenaar, werkzaam voor een krant die voor een deel ook in de ‘bible belt’ verschijnt is het toch al niet verstandig om over weersomstandigheden te mopperen, want het aloude credo ‘klagen over het weer is klagen over de Heer’ staat bij veel abonnees nog altijd hoog in het vaandel. En dus, zo luidde ooit het advies van een oudere collega, ‘waag het niet om ín de krant een waardeoordeel aan het weer te verbinden, want dan heb je de poppen aan het dansen.’ Toch ging ik een keer de fout in, want in een grijs verleden, toen wij als redactie op de voorpagina van deze krant in één woord het weer van de komende dag moesten karakteriseren, had ik het gewaagd om, na twee weken druilregen, de voorspelling van onze weerman van de kop ‘rotweer’ te voorzien. Dat leverde een vijftal opzeggingen, tientallen klaagbrieven en veel boze telefoontjes op. Nee, ik waag me niet meer aan het weer, dus in deze column niks nieuws onder de zon. Al is het wat mij betreft de hoogste tijd voor meer zon onder het nieuws.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s