Zwembadaffaire dient grondig onderzocht te worden


Sportboulevard

Als kind in Kunstmin fantaseerde ik wel eens over die enorme kroonluchter die daar hing. Tijdens verplichte schoolvoorstellingen van malle dansgezelschappen (gááp) zat ik dan, vanaf het balkon, uit te kienen welke ‘stoelnummertjes’ er getroffen zouden worden als dat ding naar beneden zou komen zetten. ,,Nou… met een beetje mazzel hebben we morgen geen Duits.’’
Maar dat waren kinderfantasieën, want sinds ik volwassen ben, of beter gezegd, sinds ik vader ben en dus ook de verantwoordelijkheid voor anderen draag, check ik in zwembaden, sporthallen, theaters en bioscopen wel degelijk bloedserieus hoe het met de eventuele veiligheid gesteld is. Ik doe dat vooral als ik ergens voor het eerst kom. Op z’n minst kijk ik altijd even waar de nooduitgang zit en ook wil ik weten wat er zich zo allemaal boven mijn hoofd ‘afspeelt’. Nee, dat doe ik niet op het ziekelijke af, maar ik ben me in de loop der jaren wél een stuk bewuster geworden van de ruimte waarin ik me bevindt.
Nu heb ik nog nooit in het wedstrijdbad van de Sportboulevard gezwommen, maar toen ik las dat hier een ondeugdelijk bevestigde, 20 kilo zware lamp naar beneden was gevallen en dat het eigenlijk pure mazzel is dat hier geen slachtoffers zijn gevallen, reageerde ik feller dan ik van mezelf verwacht had. Hebben we dan niets geleerd van die tragedie in Tilburg? U herinnert zich vast wel dat ernstige ongeluk in november 2011, toen in een zwembad in deze Brabantse stad een deel van de geluidsinstallatie naar beneden viel, waardoor een baby het leven liet. Ik werd zelfs boos toen ik vernam dat de gemeente, de uitbater van de Sportboulevard en de aannemer, onder wiens gezag die lamp is opgehangen, zich al enige tijd bewust waren van het feit dat het hier een zwakke constructie betrof (iets met verkeerde schroefjes). Deze nalatigheid had in een, met Tilburg vergelijkbare tragedie kunnen uitmonden. Dat het in Dordrecht, door louter het lot, wél goed afliep doet niets af aan het feit dat hier een zeer grondig onderzoek naar verantwoordelijkheden dient plaats te vinden. Daarbij mag niets en niemand ontzien worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s