De zaak Nedstaal… een blunderdossier in wording


Asbest Nedstaal2Vandaag precies een week geleden gaf de gemeenteraad van Alblasserdam aan totaal geen vertrouwen meer te hebben in de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. De raad ergert zich vooral aan het feit dat deze publieke dienst zich vaag en besluiteloos opstelt aangaande de plannen van het Alblasserdamse bedrijf Nedstaal om licht asbesthoudend staalschroot te gaan verwerken. En dat terwijl je juist van een instantie als de Omgevingsdienst (misschien kent u die club wel onder de oude naam Milieudienst) wel wat klaarheid mag verwachten in dit soort gecompliceerde en emotievolle kwesties. Een redacteur van dit dagblad poogde op de avond van die gemeenteraadsvergadering een reactie los te weken van een aanwezig staflid van de Omgevingsdienst, maar de man hulde zich in een mysterieus stilzwijgen. Nog diezelfde avond besloot onze redacteur om er dan maar een mailtje aan te wagen, maar ook daarop kwam geen antwoord. Een dag later heeft de redactie de Omgevingsdienst ook nog telefonisch om een reactie gevraagd en kreeg het summiere antwoord dat er nog diezelfde middag een officieel communiqué zou volgen. Tot op heden is die er niet gekomen.
Onze redactie vroeg ook een provinciewoordvoerder om commentaar op het wantrouwen van de Alblasserdamse gemeenteraad, maar ook vanuit die kant bleef het bedenkelijk stil. Eerder al verzocht de redactie de provincie om in te gaan op een kritische tegenrapport over de plannen van Nedstaal, geschreven door milieu-expert Johan Vollenbroek, maar ook daarop kwam geen antwoord.
Een zwijgende provincie dus en ook nog eens een zwijgende Omgevingsdienst, die eerder al zo verzaakte in de kwestie rond de stort van onverpakt asbest in de Derde Merwedehaven. Daar wordt de burger behoorlijk achterdochtig van. Maar dat de ene officiële instantie (de Alblasserdamse raad) de andere officiële instantie (de Omgevingsdienst) zó publiekelijk laakt, drijft de burger tot wanhoop, Want zeg nou zelf, als de boven ons gestelde instanties elkaar al niet eens meer vertrouwen en een overheid zó geheimzinnig doet, in wie kunnen we dan nog wél vertrouwen? In Nedstaal misschien, waar men beweert dat het allemaal reuze safe zit met die asbest? Ja, dááág. Hier groeit een blunderdossier.

3 reacties

 1. En waarop baseert u uw mening dat niet ‘reuze safe zit met die asbest’? Niet op feiten zeg ik. Wel op huilende wolven in het bos. Smakeloze gratuite en tendentieuze berichtgeving. Bah!

 2. Centenbaas (..), het volgende.
  Er ZIJN nog géén feiten m.b.t. de beoogde proef (.. =een activiteit om feiten te kúnnen/trachten te kunnen stellen), daarom is er DIE proef. U weet wie de konijnen zijn….
  FEIT is wél dat in het ásbest-verleden, nét als in het asbest-heden, krediet is/wordt genomen – noem het gerust ‘gokken’- op mensenlevens in de verdere toekomst. U weet dat feiten áltijd achteraf bekend worden. Dát biedt de gelegenheid om nú acties in te zetten, zoals “een proef”, omdat feiten soms decennia verstopt kunnen worden. Intussen is er druk met de calculator gewerkt, reken maar ! LEES HET PROEFSCHRIFT “Macht en Tegenmacht in de Nederlandse asbestregulering” (R.F.Ruers). Het kan lang of het kan kort duren, maar feiten wórden bekend.
  In de onderhavige situatie ZIJN een heel aantal feiten al bekend.
  FEIT IS dat ook in het eerder genoemde verleden de vakbonden, verschillende overheden en natuurlijk bedrijven economisch gewin bóven de volksgezondheid stelden. Is dat nú anders ?
  Asbestvezels trekken zich NIETS aan van wat mensen wél of (vooral) niet doen aan het asbestprobleem. Zweven zij ‘ergens’ rond dan kán die ene net die ene vezel zijn die doodgaan betekent. Ook de Inspectie van SZW weet dat; zij tonen het op een door hen uitgebracht video-filmpje met “Joost” in de hoofdrol. Joost mag ’t weten. Welnu, u óók ! Heeft u dát feit al bekeken ? Het is géén filmpje uit De Efteling …maar een feit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s