We blijken in het New Orleans van de lage landen te wonen


Overstroming in Dordrecht (2012)

‘Dordrecht in de ban van horrorscenario’, kopt mijn zaterdagkrant en ik dacht, ‘goh, waarvan zou ik toch in de ban zijn?’ Dus heb ik het artikel maar eens goed doorgelezen en wat blijkt? Wij Dordtenaren schijnen zo’n beetje in het New Orleans van de lage landen te wonen en als ‘Bruce Almighty’ het een keertje écht op z’n heupen krijgt kunnen we het hier wel zo’n beetje schudden. Onze dijken staan min of meer op instorten, dus het is gewoon een kwestie van tijd voordat we met z’n allen een potje liggen te watertrappelen. Ik schrijf deze column dan ook vanaf een vakantiehuisje op de Valkensburgse Keuterberg, want na het lezen van dit artikel ben ik hem meteen gesmeerd naar hoger gelegen landsdelen. Ene mevrouw Kelder (die heb ik gelukkig niet, dus kan ie ook niet onderlopen) wil ons in dit artikel bewust maken van het feit dat we ons aan de vooravond van onze ondergang bevinden. Als het écht een keer gaat spoken (denk ’53) kunnen we geen kant meer op en áls we al niet bij bosjes verzuipen zitten we hier muurvast omdat alle vluchtwegen dan onbegaanbaar zijn. ,,Het kan over 20 jaar gebeuren, over honderd jaar, maar ook morgen’’, aldus Kelder.
Maar nou komt het ergste: Kelder juicht het van harte toe dat de verzekeraars in dit land een verplichte overstromingspolis gaan invoeren. ,,Als mensen moeten meebetalen worden ze zich bewuster dat ze in een risicovol overstromingsgebied wonen.’’ Ja hoor, de lobbyisten van verzekerend Nederland slaan toe en mevrouw Kelder panikeert, na een paar congresjes en een snoepreisje naar een net opgedroogd rampgebied, lekker met ze mee. Als we maar dokken (bekende verzekeraarsfuik) zijn we ons véél bewuster van ons naderend onheil. En wat schieten we daar mee op dan? Wat moet ik met dat ‘bewust zijn’? Ik betaal al een godsvermogen aan waterschapsbelasting en wat al niet meer om mijn voeten droog te houden. Laat die verzekeraars lekker van m’n centen afblijven… ik wil hooguit beloven dat ik nooit meer in de rivier pis en dat ik voortaan alleen nog maar droge wijn drink.

2 reacties

    • Per 1 januari 2013 is de voorstraat (3.50m) afgekeurd als hoofdwaterkering, deze zal dus bij overstroming over lopen zelfs de ophoogplankjes blijven weg.

      Nu is dordt echter zo gebouwt dat water direct doorstroomt naar de biesbos, natuurlijk wil dit niet zeggen dat je geen last heb van het water maar het maakt dordt in elk geval veiliger dan pak hem beet aan de overkant van het hollands diep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s