Het Nedstaal-dossier begint verdacht te ruiken


Asbest NedstaalVoor een eenvoudige columnist begint het Nedstaal-dossier zo langzaamaan wel héél ingewikkeld te worden. Je moet behoorlijk technisch onderlegd zijn om de diverse rapporten (niet alleen de contra-expertise van Johan Vollenbroek, maar ook eerdere asbestgerelateerde onderzoeken) volledig te kunnen doorgronden. De Omgevingsdienst (voorheen Milieudienst), de provincie en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zaaien in het Nedstaal-dossier vooralsnog meer twijfel dan helderheid. Deze instanties communiceren, op z’n zachts gezegd ‘vaag’ en wekken de indruk besluiteloos te zijn, hetgeen het er voor lokale politici zeker niet makkelijker op maakt om een op feiten gebaseerd standpunt in te nemen.
Ik zou ook wel eens willen weten waarom de Papendrechtse gemeenteraad, die eerst wél heil zag in de plannen van Nedstaal om asbesthoudend metaal te gaan verwerken, vorige week als een blad aan een boom omdraaide. Daarbij vraag ik mij ook af welke rol de Papendrechtse D66-voorzitter Arie Verberk in deze affaire speelt? Hij is immers commissaris bij Nedstaal en heeft dus ongetwijfeld zo zijn eigen belangen. Zou hij, zoals ‘tegenstanders’ beweren aanvankelijk afspraken hebben gemaakt met de Papendrechtse D66-wethouder Joke Reuwer om de Nedstaal-ambities, buiten de raad om, er even lekker doorheen te jassen? Het dossier groeit en begint hier en daar zelfs verdacht te ruiken.
En dan al die ingewikkelde milieurapporten; ik heb ze goed bestudeerd en als ik de gedegen contra-expertise van Vollenbroek op mijn manier interpreteer, kom ik tot de conclusie dat we met z’n allen, in Europees verband, een aantal normen hebben vastgelegd inzake de uitstoot van ‘bedreigende’ stoffen. Aan die normen, kan Nedstaal blijkbaar al niet eens voldoen, terwijl die blijkbaar nog aan de ruime kant zijn. Kijk, als wij met z’n allen besluiten dat fietsendiefstal vanaf vandaag niet meer strafbaar is, dan ligt het criminaliteitscijfer in dit land morgen een stuk lager. Zo is het ook met milieurichtlijnen, want zelfs al zou Nedstaal die Europese normeringen wél halen, dan is dat zeker geen garantie voor een gevaarloos verwerkingsproces. Inzicht, zo heb ik in de loop der jaren geleerd, begint bij twijfel. Het Nedstaal-dossier ‘schreeuwt’ twijfel… in koeienletters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s