Engels leren bij Bobo… da’s gewoon klantjes werven


peuter leestJe moet als ondernemer tegenwoordig behoorlijk creatief zijn om nog wat centen binnen te slepen in deze kommervolle tijden, waarin we onze penningen twee keer omdraaien voordat we ze uit handen geven. Winkeliers wringen zich in allerlei kortingsbochten om klantjes over de drempel te sleuren, in het bedrijfsleven draait men dubbele uren met steeds minder mensen en in de zorgsector krijg je als cliënt of patiënt steeds vaker het gevoel de meest hinderlijke factor binnen het totale zorgproces te zijn. Mooi hoor, zo’n hypermodern ziekenhuis… alleen jammer dat die patiënten zo in de weg liggen.
Voedselbanken, meubelbanken en ruilwinkels maken overuren en wie nog wat centjes over heeft verstopt ze in een ouwe matras omdat we geen bank meer vertrouwen.
Er is niks mis met wat creativiteit om klantjes aan je te binden, maar soms wordt het een beetje belachelijk. Bij kinderdagverblijf Bobo in Zwijndrecht probeert men mama’s en papa’s te paaien met het verhaal dat hun ukkies een stuk verder komen in de grote boze mensenwereld als ze maar zo vroeg mogelijk Engels leren spreken. Die ouders willen, heel begrijpelijk, het allerbeste voor hun grut en geloven dus écht dat een peuterspeelzaal waar een woordje over de grens gebrabbeld wordt de eerste stap is op weg naar die felbegeerde mondiale carrière voor hun toch al zo talentvolle mini-Einstein in Pampers. De peuterjuf, vers van de VMBO-opleiding, heeft een avondcursus ‘Buitenlands voor beginners’ gevolgd en verwelkomt de kleine gasten aan de deur met ‘welcome’ in plaats van ‘welkom’ en begint vervolgens een ‘banana’ te pellen, want die smaken véél lekkerder dan een ordinaire banaan. En natuurlijk roept dat kind binnen de kortste keren ook ‘banana’, want het zal ‘m worst (sausage) zijn hoe ze bij Bobo zo’n geel krom ding noemen, zolang hij er maar eentje te pakken krijgt. Ik zal binnenkort wel een boze brief krijgen van een ‘deskundo’ die mij verzekert dat het wel degelijk goed is als onze kinderen in een vroeg stadium van hun leven al een tweede taal leren. Mijn antwoord: ‘call me old fashioned, maar zet voorlopig nog even in op die eerste.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s