Wat zijn wij Dordtenaren toch hufterig…


LEIDSCHENDAM-POLITIEWij journalisten zijn dol op lijstjes, want die maken ons nieuws zo lekker overzichtelijk. Maar met lijstjes kun je veel kanten op: je kunt er zelfs een schijnwerkelijkheid mee creëren. Voorbeeldje? Ik zou kunnen stellen dat Dordrecht de plezantste stad van Nederland is en dat ik hier reuze gelukkig ben. Nou zegt dat vermoedelijk meer over mijzelf dan over mijn stad, dus u neemt mijn boodschap voor kennisgeving aan, al kunt u er verder weinig mee. Goed, dan pak ik er een lijstje bij: uit onderzoek naar het woon- en leefgenot van stadsbewoners blijkt dat Dordtenaren de op zes na gelukkigste stedelingen van Nederland zijn, gelukkiger nog dan Amsterdammers en Rotterdammers. Het staat in een lijstje, dus dan móet het wel kloppen toch? ‘Eat your heart out Amsterdam!’ Doei Rotjeknor. Wij zijn gelukkiger dan jullie, ja zelfs mét een gesloten theater, mét een zwembad dat op je hoofd kan vallen, zonder sterrenrestaurants en zonder Bijenkorf.
Nee, begin nou niet meteen te proosten, want dat onderzoekje heb ik uit mijn duim gezogen. Flauw hè? Maar geef toe… u voelde zich even een winnaar en u was héél even iets gelukkiger. Maar ook niet verzonnen lijstjes zijn bedrieglijk. Dordt wint allerlei toeristenprijsjes, maar de toeristen blijven weg. Dordt heeft de langste winkelstraat van Nederland, maar er valt maar bar weinig te shoppen. En nu staan we zomaar in de nationale ‘hufterboete-top vijf’, want het bulkt hier kennelijk van de wildplassers, vandalen, dronkelappen en foutparkeerders. RTL Nieuws bracht dit nieuws op basis van geïnde boetebedragen van het Centraal Justitieel Incassobureau. Zijn we mooi klaar mee… wij Dordtenaren zijn hufters want het staat in een lijstje. Nou zal ik niet ontkennen dat er in Dordt óók hufters wonen (die kom je overal tegen), maar je kunt aan zo’n lijstje ook even schudden. Mijn conclusie? De luie redactie van het RTL4-journaal heeft dat kant-en-klaar door Justitie opgediende lijstje naar buiten gebracht zonder rekening te houden met andere factoren. Misschien wonen we wel in een stad waar de meest schrijfgeile politiemensen en Toezichthouders van Nederland rondlopen. Leuk idee voor een nieuw lijstje misschien?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s