Overvallen op tankstations: kleine buit, grote gevolgen


snickers‘Tankstation in Dordrecht overvallen.’ Deze tekst verschijnt op mijn iPhone en mijn eerste gedachte is: welk station was dit keer ‘aan de beurt’? Het bleek om de BP aan de Leeuwstraat te gaan en het was gelukkig geen geslaagde missie, want de overvaller maakte zich uit de voeten omdat een medewerker op tijd op de alarmknop drukte.
Ik heb het gevoel dat benzinestations de laatste jaren, zowel in Dordrecht als in de regio wel erg vaak het doelwit van criminelen zijn en dus kon ik het niet nalaten dat even te checken. Mijn gevoel klopt: opvallend veel pompstations in stad en streek zijn de afgelopen vijf jaar op z’n minst één keer of, met wisselend succes, zelfs meermalen overvallen. Een korte en zeker niet complete opsomming: Heerjansdam (industrieweg, twee weken geleden),Wijngaarden (Ome Kees, 2007), Sliedrecht (Deltalaan, 2008 en Calandstraat 2009), Papendrecht (Veerweg en Burgemeester Keizerweg, 2010) en Dordrecht (Merwedestraat, Halmaheiraplein, 2011 en Leeuwstraat, gisteren dus, maar ook al in 2011). Dat staat haaks op het landelijke beeld, want in december maakte de politie nog bekend dat het aantal overvallen op tankstations in Nederland de laatste jaren juist met 35 procent is afgenomen. Loopt deze regio dan ‘uit de pas’ waar het gaat om overvallen op tankstations en zo ja, hoe komt dat dan?
Een pistool op je voorhoofd gericht krijgen is een traumatische ervaring, waar een mens maar moeizaam overheen komt. In sommige gevallen lukt dat zelfs helemaal niet meer. Ik ken een voormalig pomphouder in Dordrecht die, na een gewapende overval, nooit meer terugkeerde naar het tankstation waar hij jarenlang werkte. De man durft, nu ruim tien jaar na die gebeurtenis, nauwelijks nog de straat nog op. Alleen al het feit dat hij recht in de afgezaagde loop van een geweer keek maakte van deze stoere kerel een zielig hoopje ellende. Het kostte hem zijn baan, zijn huwelijk en zijn gezondheid. Het was trouwens een geslaagde overval, want de overvallers, die nooit gepakt zijn, gingen er vandoor met de inhoud van de kas. Die bedroeg vijf tientjes. En o ja, ze namen ook een doos Snickers mee.

Eén reactie

  1. Triest maar waar. Jaren geleden was er nog geen slachtofferhulp of enige andere begeleiding na dit soort ervaringen. Ook niet voor hulpverleners. Ik spreek uit ervaring na het kijken in de loop van een geladen 9 mm pistool. Dat beeld raak je nooit meer kwijt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s