Het D-woord… paringsgedrag zonder veel liefde


Drechtstad

Nee, een Dubbeldammer is heus geen Dordtenaar en nee, een Heerjansdammer zal nooit een Zwijndrechter ‘by heart’ worden. Maar ik hou van duidelijkheid en dus kan ik het niet laten om dat verrekte D-woord er maar weer eens uit te gooien. Komt er ooit een Drechtstad en zo ja, maak ik dat dan nog mee? Het huidige kabinet wil minder, maar wel grotere gemeenten. Volgens minister Plasterk moeten die 100.000 inwoners hebben, willen zij hun steeds complexer wordende taken, efficiënt kunnen blijven uitvoeren. Nou ja, efficiënt, vult u voor dat woordje gerust ‘goedkoper’ in, want die wens is natuurlijk ‘money driven’. Een dergelijke operatie zou een besparing van in totaal vier miljard kunnen opleveren. Plasterk ‘branietoeterde’ dan ook dat gemeenten op korte termijn samenwerkingsverbanden moeten aangaan die op den duur tot fusies moesten leiden. Nou zit Dordt natuurlijk goed met bijna 120.000 inwoners, maar in de rest van de regio ontstond er toch enige onrust.
DrechtstedenGisteren probeerde Plasterk die onrust enigszins weg te nemen. In een radiointerview benadrukte hij nog maar eens dat eventuele fusies vooralsnog zeker niet van bovenaf zullen worden opgelegd. Die woorden komen er ineens veel genuanceerder uit dan een paar maanden geleden. Plassterk neemt overduidelijk gas terug en dus wordt er in Papendrecht, Sliedrecht, Hardinxveld, Zwijndrecht, Ambacht, Alblasserdam en Molenwaard voorlopig weer opgelucht adem gehaald. Van sommige burgemeesters en wethouders in die plaatsen weet ik dat ze zich de laatste maanden toch een beetje als kalkoenen in november moeten hebben gevoeld. Totaal ten onrechte dus, want zonder echte ministeriële dwang zal ‘een Drechtstad’ (of een grote fusiegemeente ‘naast’ Dordrecht) er nooit en te nimmer komen. Nee, die ontstaat ook niet ‘van onderop’, want in het paringsgedrag dat de Drechtsteden al sinds jaar en dag, via allerlei moeizaam verlopende samenwerkingsverbanden ten toon spreiden, is tot op heden nog altijd weinig liefde te bespeuren. Ach, Drechtstedengemeenten willen bést samenwerken, alleen dan wel het liefst zo dicht mogelijk langs elkaar heen.

De illustratie is van Zock Design www.zock.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s