Met Heijkoop naar de lammetjes… dat wil ik óók


Heijkoop JanHij staat in een bloeiende boomgaard en lacht ons onder een stralend zonnetje vriendelijk toe terwijl hij zijn zomerhoedje afneemt. Om hem heen hebben zich wat kinderen verzameld die een geitje, een schaapje en de vogeltjes voeren. Houdt hij nou een hark of een schop vast? Die sympathieke opa op die kleurplaat is in ieder geval aan het werk, want de mouwen van zijn overhemd zijn opgestroopt. Alleen is hij vergeten zijn ambtsketting af te doen. Hoewel… vergeten. Nee, natuurlijk niet, want juist door die ketting kun je goed zien wat zijn functie is in dit aardse paradijsje. Het is de wereld van CDA-burgervader Jan Heijkoop. Die wereld heet Hendrik-Ido-Ambacht en het is er eigenlijk altijd een beetje 1939 gebleven. ‘Let’s go back to Kansas Toto? There’s no place like home…’
Dat de tijd in Ambacht wat trager voortschrijdt dan in de rest van de wereld is duidelijk te zien aan die nieuwe, maar nog altijd wat ouderwets ogende website die de gemeente onlangs aan de wereld presenteerde. Die in het oog springende kleurplaat maakt onderdeel uit van een speciale ‘kidspagina’(in Ambacht noemen ze de kinderen, héél ouderwets, nog ‘kids’), waarop aan de jongste jeugd wordt uitgelegd wat de gemeente zoal doet. Ik citeer: ‘Als de gemeenteraad vergadert, zit de burgemeester vooraan om ervoor te zorgen dat iedereen aan de beurt komt. Een beetje zoals de juf of meester op jouw school. Die zorgt er ook voor dat iedereen in de klas iets mag zeggen en dat kinderen geen ruzie maken.’
SaartjeNaast die kleurplaat staat er ook nog een rebus op de website en kinderen hebben tot aan het einde van deze maand de mogelijkheid om de oplossing van die rebus te in te sturen. ‘De winnaar mag met twee vrienden of vriendinnen gaan kijken naar de lammetjes op de boerderij van de burgemeester.’ Ik heb stiekem meegedaan (wel een beetje gelogen over mijn leeftijd), want met Jan Heijkoop naar de lammetjes… dat wil ik óók. Daar wordt toch elke licht overspannen Dordtenaar blij van? Als ik win wil ik eerst een ‘kopjen koffie’ bij Saartje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s