Het lijkt op een fietspad maar dat is het niet…


crashed_bicycle_and_lady-dTring! ,,Hé ga eens opzij man, je blokkeert de hele straat.’’ ,,Ken je nie leze badmuts, dit is geen fietspad.’’ De breedgeschouderde, zwaar getatoeëerde en buggy voortduwende dertiger, met naast hem zijn vriendin, geeft geen stoeptegel toe en de fietser moet dus wel afstappen. Dat het ditmaal zonder handgemeen afliep had volgens mij vooral te maken met het feit dat de opgewonden herriefietser op tijd tot het inzicht kwam dat buggyman met Badr-postuur het pleidooi niet alleen verbaal maar vermoedelijk ook fysiek zou winnen.
Bijna dagelijks gaat het hier nét goed, of beter gezegd, nét niet mis, want op drukke winkeldagen is de spanning er soms voelbaar. Ik heb het over de ‘langstlopende’ verkeersvergissing in de binnenstad, namelijk over die eerste honderd meter van de Vriesestraat. Fietsers, maar ook bestuurders van brommers en scooters, komend vanaf de Vriesebrug, steken daar massaal de Vest over en fietsen vervolgens gewoon door op de Vriesestraat. Dat is toch écht een wandelpromenade, maar door een afwijkende betegeling vertoont dat eerste stuk, zeg maar tót aan die kebabtoko op de hoek, wel degelijk overeenkomsten met een fietspad. ’s Avonds mág daar trouwens ook gefietst worden, hetgeen ook keurig staat aangegeven op een verkeersbord. Hoe dan ook overdag is het een autovrije winkelstraat en dus een wandelpad, al heeft blijkbaar niemand daar een boodschap aan. Er wordt dus stevig doorgepeddeld op dat stukje Vriesestraat en de fietsers zigzaggen er vaak, met behoorlijke snelheid, om die o zo lastige voetgangers heen. Ik heb er ongelukken en bijna-ongelukken zien gebeuren en ik heb er woordenwisselingen zien escaleren. Ergens op het Stadskantoor moet een verkeersdeskundige rondlopen die dit óók wel weet, maar zijn  trots is blijkbaar groter dan zijn realiteitszin. Je hoeft namelijk helemaal gen verkeersdeskundige te zijn om te zien dat deze situatie uitermate ongelukkig is.
Badrbuggy kijkt nog één keer om en als onze blikken elkaar treffen zegt hij: ,,Met een simpel hekje aan het begin van de straat los je dat probleem heel makkelijk op toch?’’
Ik geef hem gelijk… en niet eens vanwege zijn postuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s