Schrijer ‘verliefd’ op Zwijndrecht? Dat gaat er bij mij niet in


SchrijerEnig gevoel voor theater kun je Dominic Schrijer, de nieuwe burgemeester van Zwijndrecht, niet ontzeggen. Toen hij, bijna twee jaar geleden, na een conflict over bezuinigingen ontslag nam als wethouder Werk, Sociale Zaken en Stedelijke Economie in Rotterdam eindigde hij zijn dramatische persconferentie met de woorden ,,Eén ding wat ik zeggen wou… Rotterdam ik hou van jou.’’’
In de dagen voor zijn weliswaar zelf gekozen, maar toch onontkoombare afscheid had deze PvdA’er zo’n beetje half politiek Rotjeknor, inclusief zijn partijmaatjes en collega-wethouders ernstig op de kast gejaagd door de voorgenomen bezuinigingen op armoedebeleid en bijstand als asociaal te betitelen. ,,Waar de PvdA me mee op stap gestuurd heeft, correspondeert niet met mijn idealen”, vertelde hij voor de microfoon van RTV Rijnmond en op dat moment was het duidelijk dat hij zijn eigen politieke doodvonnis getekend had. Door deze, in de politiek ongebruikelijk harde taal (politici met overlevingsdrang houden meestal een verbale slag om de arm) was zijn positie onhoudbaar geworden. Dat bleek ook wel toen, korte tijd later, zowel het college van burgemeester en wethouders als zijn eigen partij hem keihard lieten vallen.
Een veelbelovende politieke carrière (ook in Haagse kringen was de talentvolle politicus niet onopgemerkt gebleven) leek in de kiem gesmoord. Nu klinkt die Schrijer-story reuze heroïsch (man met principes trekt zijn conclusies), maar zo is het óók weer niet helemaal. Al die fraaie geacteerde dramatiek verhult het feit dat de man er zelf een rotzooitje van gemaakt had. Dát Schrijer zo ongekend veel moest bezuinigingen was namelijk zijn eigen schuld omdat hij zich ‘verrekend’ had in zijn prognose van het aantal bijstandsgerechtigden in Rotterdam.
Zit Zwijndrecht nu opgescheept met ‘aangeschoten wild’? Dat denk ik niet: deze bestuurskundige, met ruim twintig jaar politieke ervaring en een immens netwerk is volgens mij wel degelijk de juiste opvolger voor de naar Venlo vertrokken Antoin Scholten. Via Twitter maakte Schrijer zijn komst naar Zwijndrecht wereldkundig met de woorden: ,,Wat ik jou nog zegge wou, Rotterdam … ik ben verliefd op een andere vrouw.’’ Dat ‘verliefd’ gaat er bij mij niet in. Het is een verstandige carrièremove… meer niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s