Op de Merwedestraat staat de voet op ‘Rijkswegmodus’


driving_fast-2246De Staart is ‘een wijk in de lift’ en ademt de laatste jaren steeds meer die ouderwets gezellige, typisch Dordtse sfeer uit die ooit zo kenmerkend was voor dit stukje stad. De woningen , ja zelfs de goedkoopste flatjes, zijn redelijk tot goed opgeknapt en wie de mazzel heeft aan de Wantijkant te wonen heeft eigenlijk altijd een beetje een vakantiegevoel. Er zijn ook prima voorzieningen in de buurt, waaronder twee grote supermarkten op loopafstand. Maar wie aan de kant van de Merwedestraat woont, wordt voortdurend geconfronteerd met een genadeloos voortrazende verkeersstroom. Automobilsten (stad uit) beschouwen de Merwedestraat als een voorportaal naar de snelweg en bestuurders die juist van de A15 afkomen hebben de gaspedaalvoet vaak nog op ‘Rijkswegmodus’ staan. Het wegdek nodigt daar ook toe uit en de meeste automobilisten laten zich niet afschrikken door die ‘permanente snelheidscontrole’ aldaar, die vooral een preventief karakter heeft en dus meestal niet tot boetes leidt. Voor fietsers, bromfietsers en omwonenden is de Merwedestraat een ware nachtmerrie, want wie richting Papendrecht of Sliedrecht rijdt of wie naar de supermarkt gaat, moet vroeg of laat een keertje oversteken. Nou is dat allemaal wel geregeld met oversteekplekken en verkeerslichten, maar blijkbaar zijn er toch elke dag weer te veel opgewonden standjes die nog nét even ‘oranje’ willen meepikken en dus met te hoge snelheid de oversteekplekken doorkruisen. Dat leidde donderdagmiddag weer eens tot een ernstig ongeluk, waarbij het nog maar de vraag is of het slachtoffer de aanrijding zal overleven. Ook vorige maand werd hier nog iemand aangereden en eigenlijk is het hier, al zo lang ik me kan herinneren, elk jaar wel een paar keer goed raak, of beter gezegd… goed mis. Voor veel omwonenden (velen waren hier al meer dan eens getuige, slachtoffer of bijna slachtoffer van een verkeersongeluk) begint het allemaal een beetje traumatisch te worden. Hier moet drastisch iets veranderen, maar wat? Nog meer verkeerslichten? Houten loopbruggen? Fietspad over de hele route aan één kant? Strengere snelheidscontroles? Ik heb er niet in doorgeleerd, maar dat het zo niet langer kan mag nu toch wel duidelijk zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s