Eerste kennismaking met Dordt… een gesloten parkeergarage


fuck offIs Dordrecht nog altijd het mooiste geheim van Nederland? Deze stad, zo rijk aan historie, trekt bij lange na niet zoveel toeristen als Delft of Leiden. ,,Da’s onterecht, want ik heb nooit geweten dat het hier zó mooi is.’’ Die zin heb ik menigmaal horen uitspreken door ‘nieuwbakken’ stadsbezoekers en alleen al vanwege dat compliment ben ik dan ook niet pessimistisch. Als ik de bekendheid van Dordt  afzet tegen, pak hem beet, twintig jaar geleden, zitten we in de lift. Dankzij marketing en mond-tot-mond-reclame en met evenementen, als Dordt in Stoom, kerstmarkt, boekenmarkt en Big Rivers weet Dordrecht, steeds beter de toeristische aandacht op zich te vestigen. Maar los van monumenten en evenementen kent deze stad één echt structurele ‘magneet’ en dat is, met alle respect voor Grote Kerk, Huis van Gijn, Verzetsmuseum, Ark en Onderwijsmuseum, het Dordrechts Museum (ruim 50.000 bezoekers per jaar). Dat bleek afgelopen weekeinde weer eens: het was Nationaal Museumweekeinde, dus de toegang was gratis. Dat was merkbaar in de straat waar ik woon, want parkeergarage Drievriendenhof was op zaterdag voller dan ooit en over de Vest ‘dwaalden’ de hele dag groepjes toeristen op zoek naar de Museumstraat. Voordat u denkt dat ik u een louter toeristische column voorschotel, wil ik het over die zondag hebben, want terwijl ik op zaterdag met plezier tientallen toeristen de weg wees naar het, nog altijd best moeilijk vindbare Dordrechts Museum, heb ik me op zondag even zo vaak moeten excuseren voor het feit dat de parkeergarage Drievriendenhof op deze fraaie eerste lentedag van april (met ook nog eens een kunstmarkt op het Statenplein en een Kunstrondje Dordt) gewoon dicht was. En ja, ik weet het, ’t is een particuliere parkeergarage, dus de gemeente ‘gaat’ er niet over. Maar daar hebben museumbezoekers geen boodschap aan. Die hebben gewoon de smoor in dat ze voor een gesloten hek staan en hun auto moeten omdraaien op zoek naar een veel verder gelegen garage die wél open is. Hun eerste kennismaking met Dordt is een teleurstelling en dat kan toch nooit de bedoeling zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s