Wie wordt straks ‘het lokale tomaatje’ van de SP?


Tomato_4De campagne in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar is nu écht in volle gang. Meer dan ooit in deze fase (ik heb de indruk dat het dit keer vroeger en intenser begonnen is dan ooit tevoren) spannen de lokale partijafdelingen zich in om de aandacht van de kiezer te trekken. Zelf was ik er vorige week ook al over begonnen, ware het niet dat de door mij aangekondigde reeks campagnecolumns wreed verstoord werd door de actualiteit van de dag. Maar goed, we pakken het gewoon weer op en laten we dan maar eens beginnen bij de Socialistische Partij die, naar het zich laat aanzien, in deze stad straks serieus gaat meedoen om de stoeltjes. In 2006 en 2010 kreeg de lokale SP-afdeling van het landelijk bestuur geen toestemming om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Dordrecht, maar de tomaatrooien zijn nu blijkbaar helemaal klaar voor de ‘verovering’ van dit eiland en hebben zich de afgelopen jaren al veelvuldig laten zien op allerlei politieke informatie- en discussiebijeenkomsten. Dat wordt interessant in Dordt, want het ‘meedoen’ van de SP gaat, zo wijst de geschiedenis uit, niet zelden ten koste van de PvdA en GroenLinks en het is ook zeker niet uitgesloten dat Beter voor Dordt wel eens ‘last’ zou kunnen krijgen van SP-deelname.
Hoe kansrijk is een Dordtse SP? Ik denk, zeer kansrijk, want in een tijd van economische tegenwind hebben partijen met een hoog ‘protest-gehalte’ en met oog voor de ‘onderkant’ van de samenleving vaak de wind mee. De Dordtse SP-afdeling profileert zich in de stad alvast veelvuldig, ondermeer door zich krachtig te verzetten tegen de bezuinigingsplannen van het college en door grote vraagtekens te plaatsen bij de kosten van, ik citeer, ‘het circus Drechtraad’.  Dat de partij lokaal aan de weg timmert blijkt ook uit het feit dat Emile Roemer onlangs in Dordt was (armoededebat Merz) en vandaag komt SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten deze kant op, als deelneemster aan het jaarlijkse scholendebat van Marnixcollege. Nadeel voor de SP is dat de lokale afdeling vooralsnog niet echt ‘een Dordts SP-gezicht’ naar voren heeft kunnen schuiven.

Eén reactie

 1. Beste Kees,

  De SP is een partij die het vooral bij ‘landelijke’ verkiezingen goed doet vanwege hun visie op de sociale zekerheid en wellicht andere issues.
  Lokaal heeft de SP nooit potten kunnen breken in de regio of ver daarbuiten. In het nabijgelegen Rotterdam is de SP maar een klein partijtje en ook in de goede tijden van de SP (25 zetels voor Marijnissen in de 2e kamer) kwam de SP niet of nauwelijks boven de score van GroenLinks uit.
  Alleen in Vlaardingen heeft de SP een behoorlijke score gehaald in het verleden maar dat kwam natuurlijk door Remi Poppe. SP en GroenLinks zijn electoraal goed vergelijkbaar en mijn voorspelling is dan ook dat de SP op weg is naar een score rond de 3 zetels in Dordrecht. Dat is natuurlijk niet gering, maar veel meer zit er gezien de resultaten uit de omgeving niet echt in.
  Daarvoor zullen alle partijen een beetje moeten inleveren zodat een versplintering van de raad redelijk voor de hand ligt. Ik wil je hierover wel eens bijpraten

  Groet Olaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s