‘Ik zeg, blokkeer dat spoor door je stad gewoon een tijdje’


Superman,,Dat ongeluk met die giftrein in België wordt in Den Haag hooguit als lastig ervaren. Iedereen moet nu even zijn zegje doen: politici, deskundigen, woordvoerders van bedrijven en natuurlijk de onvermijdelijke Pieter van Vollenhoven. Ik zie ze allemaal weer langskomen in de journaals, de kranten en de actualiteitenrubrieken. Maar geloof me, er gaat voorlopig helemaal niets veranderen en over een paar weekjes is het gemor weer verstomd. En ach, na een periode zonder incidenten wanen we ons weer even veilig. Goed, het is schijnveiligheid, maar dat voldoet… in ieder geval tot aan het volgende incident.’’
Als ik de telefoon neerleg laat ik de woorden van de deskundige nog eens goed tot me doordringen. Waarom ging ik akkoord met zijn eis dat hij ‘absoluut anoniem’ wilde blijven? ,,Hou mijn naam d’r buiten, want dat gaat me geld kosten en dat heb ik er niet voor over.’’ Dat begrijp ik best, want de man is een autoriteit in zijn vakgebied en adviseert (ongetwijfeld tegen een stevig tarief) lokale overheden, veiligheidsregio’s en directies van chemische bedrijven op het gebied van chemicaliëntransport. Zijn risicoanalyses zijn goud waard, want op basis hiervan investeren bedrijven en worden vergunningen geweigerd of afgegeven. Een beetje spijt heb ik wel van mijn belofte zijn anonimiteit te waarborgen, maar aan de andere kant vind ik zijn boodschap ook verfrissend: ,,Weet je wat ik nou niet begrijp? Dat gemeenten zich zo gedwee en gezagsgetrouw opstellen waar het gaat om het vervoer van gevaarlijke stoffen door hun bebouwde kom. Ik ben geen rechtsgeleerde en ook geen politicus, maar je kunt als lokaal bestuur toch veel onverbiddelijker blijk geven van het feit dat je je inwoners simpelweg niet meer aan dit soort gevaren wilt blootstellen. Ik zeg, zet druk op die ketel en blokkeer dat spoor… gewoon voor een dag of twee. Nee, daar maak je geen vrienden mee, maar tóch denk ik dat het de enige manier is om al die lokale lobby’s richting Den Haag, die al jaren muurvast zitten, een beetje in beweging te krijgen. Als chemicus weet ik namelijk één ding zeker… onder druk wordt alles vloeibaar.’’

Eén reactie

 1. In de afgelopen ruime dertig jaar heb ik vaak genoeg een blokkade voorgesteld om tot bewustwording naar de overheid. Daarmee ben je bijna terrorist en dat is niet goed voor een carrière
  Als de Drechtsteden haar bruggen en tunnels zou blokkeren dan staat heel Nederland en half Europa stil.
  Het is geluk dat we hier geen ongeluk hebben gehad. Maar ook de oplossing Betuweroute verbetert de veiligheid van de Drechtsteden niet.
  Wie betaalt bepaalt en de landelijke partijen
  Laten hun oren hangen naar elkaar.
  Schrijf door en laat de politici maar zweten richting eeuwige verkiezingen die er aan komen

  Groet
  Chris Moorman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s