Die schaduw van het postkantoor levert een rommelig beeld op


schaduw postkantoorIk loop er dagelijks maar ik kan er nog altijd de meerwaarde niet van inzien. Ja, het Bagijnhof wordt fraai betegeld en ook écht mooier. Sommige steentjes zijn wat donker dan andere steentjes en als je dan héél goed kijkt zie je dat die donkere steentjes de schaduw vormen van dat prachtige ouwe postkantoor dat hier ooit (tot aan de sloop in 1975) het straatbeeld bepaalde. Maar het kan me niet bekoren, want ik ben eerlijk gezegd een beetje klaar met dat eeuwige gezever over hoe mooi en geweldig het allemaal was in deze stad  toen dat gebouw er nog stond. Ja, ik heb het gezien, als kind, en ja, het was indrukwekkend en ja, die misbaksels die er nu staan (waar Hema en C&A zitten) zijn nog lelijker dan de autopsiefoto’s van Michael Jackson, de pakken van Gerard Joling en de nieuwe shirts van Vitesse samen. Volgens de initiatiefnemers (journalist en ‘stadshistoricus’ Jaap Bouman en beeldend kunstenaar Teun Okkerse) geeft die schaduw ‘iets van karaker terug’ aan een straat die ooit door stadsvernieuwers verminkt is. En eerlijk gezegd vond en vind ik die gedachte (en die beide mannen) op zich sympathiek. Ook het feit dat het project een paar ruggetjes extra kost kan me eigenlijk niet eens zoveel schelen. Maar wat ik er vooral tégen heb is dat het eindresultaat er op  ‘artist impressions’ een stuk mooier uitziet dan in werkelijkheid. Goed, als je op het dak van de Hema gaat staan ontstaat er wel iets van een beeld, maar loop je over straat dan zie je vooral ergerlijke zwarte vlekken op het wegdek. Voormalig wethouder Hans Spigt had gewoon gelijk (en dat had hij met terugwerkende kracht zeker niet altijd) toen hij voorspelde dat de de schaduw van de huidige bebouwing en de te planten bomen, in combinatie met de nagebootste schaduw van de oude bebouwing, een rommelig straatbeeld zou gaan opleveren. Een mooie canvasdoek (maar dan wel héél groot), met daarop een fraaie afbeelding van hoe het ooit was, bevestigd aan een van de vele loze muren aan het Bagijnhof, had veel meer tot de verbeelding gesproken.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s