Bij voetbalclub Emma staat respect juist hoog in het vaandel


Logo Emma,,Je wilt natuurlijk het veld op rennen om de boel te sussen, maar eigenlijk ben je dan al te laat. Nee, dit is echt de grootste nachtmerrie voor een voetbalclub.’’
Ik had echt te doen met VVD-gemeenteraadslid John van der Net die gisteren, in zijn hoedanigheid als voorzitter van de normen- en waardencommissie van voetbalvereniging Emma, voor de camera’s van onder meer Vandaag de Dag moest uitleggen hoe het zondag toch zo mis kon gaan bij een wedstrijd van zijn club tegen DSC uit Kerkdriel. Tijdens die wedstrijd, een bekerfinale van B1, sloeg een 17-jarige Emma-speler de scheidsrechter’ knock out.’ De details van deze onverkwikkelijke zaak zijn verder hooguit voor juristen relevant: de Emma-keeper, boos over een toegekende strafschop, duwt de scheidsrechter en krijgt rood, een teammaatje slaat de arbiter tegen de grond en ook een derde Emma-speler doet nog een duit in het zakje. Van der Net (op fluistertoon wordt zijn naam de laatste tijd steeds vaker in verband gebracht met een toekomstig wethouderschap in deze stad), deed wat hij moest doen, namelijk tekst en uitleg verschaffen aan de media. Hij toonde zich daarbij een vastberaden ‘puinruimer’, wiens verdriet en teleurstelling zeker niet geacteerd waren. Mede daardoor kwam hij waardig en geloofwaardig over. De excuses van Van der Net en zijn medebestuursleden aan de scheidsrechter, aan tegenstander DSC en aan VVAC uit Ottoland (waar de wedstrijd plaats vond) waren welgemeende excuses van mensen met voetbalharten. Overigens reageerde het Emma-bestuur verder zeer adequaat door op de eigen website direct opening van zaken te verschaffen en door de drie betrokken spelers onmiddellijk te royeren. Juist het feit dat Emma, een mooie, traditionele Dordtse voetbalclub met een trotse geschiedenis en misschien wel het allerfraaiste shirt van de hele regio, er al geruime tijd juist alles aan doet om ongewenst gedrag binnen de club te bestrijden, maakt de affaire extra treurig. Respect voor tegenstanders en mede-clubleden, omgangsvormen en ‘goed gastheerschap’ staan bij Emma hoog in het vaandel. Ik hoop dan ook van harte dat verdere sancties (vanuit de KNVB-hoek) de club bespaard blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s