Wegen grondwet en geloof op tegen een kinderleven?


Mazelen 1Het is alweer twee jaar geleden dat in Hardinxveld-Giessendam een grote vaccinatiecampagne plaats vond tegen ondermeer de bof, de mazelen, rode hond, difterie, polio en tetanus. Veel ouders in het dorp kozen er destijds voor om hun kinderen te beschermen tegen de gevaren die deze ‘aandoeningen’ met zich mee kunnen brengen. Die gevaren zijn niet te onderschatten: polio kan verlammingen veroorzaken, difterie kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen en beschadigingen aan het hart, tetanus kan spierkrampen te weeg brengen en de bof kan tot doofheid en bij jongens zelfs tot onvruchtbaarheid leiden.
Ondanks die risico’s lieten indertijd niet alle Hardinxveldse ouders hun kinderen inenten; ongeveer achttien procent weigerde aan de campagne mee te doen en bracht daarmee bewust de gezondheid van hun kinderen in gevaar. ,,Mocht mijn kind iets overkomen dan is dat simpelweg de wil van God’’, zo luidt de verklaring (in velerlei varianten) van deze weigerouders.
mazelen 2Momenteel heerst er een bescheiden mazelenepidemie in de ‘biblebelt’ (dus ook in grote delen van de Alblasserwaard) en al lijkt dat relatief ‘onschuldig’ , ook deze ziekte kan in het ernstigste geval leiden tot hersenvliesontsteking, wat voor een kind dodelijk kan zijn. In Afrika is mazelen nog altijd een van de grootste oorzaken van kindersterfte.
Sinds die campagne in 2011 is de vaccinatiegraad in Hardinxveld-Giessendam nog verder gedaald. Bedroeg het gemiddeld aantal gevaccineerde kinderen indertijd nog 82 procent, nu is dat nog slechts 78 procent, terwijl het landelijk gemiddelde rond de 95 procent ligt. Van zogeheten ‘groepsimmuniteit’ is in Hardinxveld dus al geen sprake meer, want zo’n ‘beschermingscordon’ werkt alleen maar als meer dan 90 procent van de kinderen en volwassenen in een specifieke gebied is ingeënt. Pas dán wordt de mogelijke verspreiding door die overige 10 procent als het ware geneutraliseerd door de 90 procent eromheen. Wat is nu wijsheid? Inenten verplichten? Dat druist in tegen onze grondwet die stelt dat elk mens recht heeft op ‘onaantastbaarheid van zijn lichaam.’ En tóch neig ik naar een algehele inentingsverplichting, want zelfs die grondwet en mijn respect voor de geloofsovertuiging van mensen, wegen niet op tegen een kinderleven.

Eén reactie

  1. wie is er bekend met het gegeven dat iedere vaccinatie een aanslag op het immuniteitssyteem is? zeker niet aan de schrijver kees thies….. kortom, een erg eenzijdig schrijfsel, kees.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s