Van der Gijp zit opgesloten in zijn eigen gelijk


rene-van-der-gijpNee, goed ken ik hem niet, maar ik heb wel eens een filmpje met hem gedraaid en een bakkie met hem gedaan en ik kan alleen maar concluderen dat mijn plaatsgenoot René van der Gijp een doodgoeie gozer is. Nu wil ik niet de amateurpsycholoog uithangen, maar ik vind hem het type mens dat andere mensen accepteert zoals ze zijn en dat het hem dus totaal niet boeit of iemand homo of hetero is. Doe gewoon en maak het leven niet ingewikkelder dan het toch al is, want da’s zonde van tijd en energie. Van der Gijp houdt niet van moeilijk gedoe en een dreigend conflict zal hij het liefst vermijden onder het motto ‘Laat gaan joh!’
In het voetbal-praatprogramma VI is René met zijn relativerende opmerkingen en soms superplatte maar vaak ontnuchterende grappen de relativerende factor tussen ‘zuigtablet’ Genee en superintrigant Derksen. VI is de kleedkamer na de wedstrijd  (scheerschuim in de schoen van de zwakste schakel) en in dat soort ruimtes, alsmede in voetbalkantines en op tribunes is nu eenmaal weinig plek voor nuance en gevoel. De stevig gebouwde keeper Piet Schrijvers heette bij PEC zomaar ineens ‘de bolle van Zwolle’ en als de kale Theo van de Burgh de bal naast kopte jouwde het halve stadion ‘Hé Theo… krijte!’ Een lange speler  is altijd een lantaarnpaal en heb je rood haar dan had je vader ‘roest in z’n pijp.’ Ik heb nooit op hoog niveau gevoetbald maar ook in de krochten van het amateurvoetbal was het niet anders. Respectloos? Ja, soms wel, maar respect op het voetbalveld verdien je louter met daden…  alleen daarmee snoer je pestkopen en criticasters de mond. Met zijn opmerkingen over homo’s (,,Die zijn er nauwelijks in het voetbal, want die gaan op hun veertiende in een kapsalon werken’’) slaat Gijp in oliedomme onschuld de plank volledig mis. René zit opgesloten in zijn eigen gelijk en hij ziet niet dat hij met zijn Archie Bunker-redeneringen de homo-emancipatie een slechte dienst bewijst. Jaren van kleedkamerhumor, kantinewijsheid, studiolol en ‘lachers op je hand’ plegen blijkbaar een aanslag op je realiteitszin.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s