Openingsfilm The Movies was juist een prima keuze


Jeune-et-Jolie-póster-2Veel gedoe om niks en een politieke partij die probeert wat publiciteit te slepen uit een wat ongelukkige situatie. Zo kijk ik persoonlijk terug op de opening van Filmhuis The Movies, afgelopen maandagavond. De Franse film ‘Jeune et Jolie’ vertelt het verhaal van de seksuele ontluiking van het meisje Isabelle. Zij kiest er voor om zich te prostitueren en dat ‘voelt’ ongemakkelijk aan omdat zij pas 17 jaar oud is. Volgens de Dordtse fractie van de ChristenUnie/SGP heeft The Movies met deze openingsfilm een slechte start gemaakt, maar volgens mij is juist het tegendeel het geval. Jeune et Jolie, niet voor niets in Cannes genomineerd voor een Gouden Palm, was een uitstekende keuze. Hou me ten goede: in mijn column wil ik mensen die, vanwege hun geloofsovertuiging, moeite hebben met zogeheten ‘expliciete scènes’ niet in een hoek zetten, al blijft het natuurlijk de vraag wanneer een scène daadwerkelijk ‘expliciet’ is. Goed, in de film is Isabelle herhaaldelijk naakt te zien (de actrice Marine Vacth was tijdens het draaien overigens 22 jaar) maar het naakt in de film is functioneel en nooit smakeloos. Dat een meisje van 17 het leven van een call girl leidt is pijnlijk (ik ben óók vader van een dochter), maar dit bittere gegeven en de emoties die dat, onder meer bij haar moeder, teweeg brengt maakt de film juist zo sterk. Ik heb dan ook moeite met de krokodillentranen van ChristenUnie/SGP, als zou hier een ranzige rolprent geprogrammeerd zijn. Trouwens de film stond wel degelijk, mét toelichting, in de uitnodiging aangekondigd. CU/SGP-fractievoorzitter Arjen Hoogerduijn beweert dat er op die bewuste avond ook raadslieden van andere partijen zijn weggelopen. Dat is waar, maar hij vergeet daarbij te vermelden dat dit een hele andere oorzaak had. Een paar genodigden (ja, óók wat raadsleden) vonden de film gewoon te traag, te lang en ‘te laat begonnen’ en sommigen moesten de volgende dag weer vroeg op. Een paar weglopers hadden last van nekkramp omdat ze, al vrij lang (aan de film ging een voorprogramma met toespraken vooraf) op de eerste rij zaten. Dat was alles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s