Nedstaal: griezelig experiment met ú als proefkonijn


asbest3Nedstaal in Alblasserdam mag dus asbesthoudend schroot gaan verwerken. Van wie mag dat eigenlijk? Nou, van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, want die gaat daarover. En dat is nou juist wat me zo dwars zit, want deze dienst bouwde de laatste jaren een stapel aan blunderdossiers op… ik noem een DuPont, waar nog wel eens een ‘uitstootje’ of wat over het hoofd werd gezien en ik noem een Derde Merwedehaven, waar asbest zo’n beetje als poedersuiker verstrooid blijkt te zijn.
Het Actiecomité ‘Asbest Nedstaal NEE’ (ik heb sterk de indruk dat zich binnen die club méér kennis over milieutechnische aangelegenheden bevindt als bij die hele Omgevingsdienst) is woest, al is het alleen maar vanwege het feit dat op de vele honderden bezwaarschriften die tegen de Nedstaal-plannen zijn ingediend nog niet eens antwoord gegeven is. En ook de gemeenten Alblasserdam, Papendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht geven er blijk van weinig vertrouwen in ‘hun’ Omgevingsdienst te hebben, want zij stappen naar de rechter om bezwaar te maken tegen de beslissing. Dat is dan in ieder geval nog een béétje mazzel, want zo lang die bezwaarprocedures lopen, gebeurt er bij het staalbedrijf nog even helemaal niets met asbest. Bij Nedstaal blijft men intussen volhouden dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Sterker nog, de directie komt nu zelfs met het argument dat het verbranden van asbesthoudend schroot juist een groot maatschappelijk probleem de wereld uit helpt, want door verbranding, zo stelt directeur Wijma, verdwijnt asbest juist en hoef je het dus niet in de grond te stoppen. Nedstaal draait de boel eigenlijk om en werpt zich nu op als dè oplossing voor al uw asbestproblemen. Ik ben geen deskundige en ik kan u dus niet voorrekenen wát en hoe groot de risico’s voor de inwoners van Alblasserdam, Papendrecht en Ambacht zullen zijn. Wat ik wél weet is dat eigenlijk niemand helemaal zeker weet hoe dit, door de Omgevingsdienst goedgekeurde Nedstaal-experiment, met ú als proefkonijn, gaat aflopen. Die afloop ligt namelijk ergens diep in de toekomst verscholen… de nietsontziende sluipmoordenaar asbest heeft namelijk de eigenschap dat hij verdomd geduldig is.

Eén reactie

  1. Nu ben ik intussen behoorlijk bekend met het maatschappelijke probleem dat ASBEST (nog steeds) is en als het aan de (dus korte termijn) beleidsvoerders ligt dat ook voorlopig blijft, Kijk dan ‘ns over uw zittingstermijn (=verantwoordelijkheidstermijn) heen en neem déze keer niet opnieuw krediet op het leven van de in de toekomst verschijnende asbestslachtoffers. Pas 30, 40 tot wel 60 jaar later moeten de daarvoor verantwoordelijken niet behoeven zeggen: “Dat heb ik niet geweten”. Want: Het was al in 1938 bekend dat een mens dodelijke aandoeningen kan oplopen van blootstelling aan onzichtbare asbestvezels, en dat het om mesothelioom (asbestkanker zogezegd) kan gaan is na 1949 bekend. Zij die nú zeggen niets te hebben geweten hébben geen geweten … óf/en hebben al die tijd zich dom gehouden of zíjn dat gewoon.
    Deskundigen weten het, zeggen het, schrijven het: Asbest heeft een 0-tolerantiegrens.
    Nú weet u het ook.
    Ik ben ervaringsdeskundige en bijstandverlener van een asbestslachtoffer, mijn vader.
    Asbest hóórt onder de grond – daar komt ’t namelijk vandaan – maar niet in de samenleving en zeker niet in een druk bewoond gebied !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s