Wagemakers is bevangen door het ‘Risselada-evangelie’


alcohol_1U kent ze wel die types die precies weten hoe je moet opvoeden. Ze hebben er zelfs in doorgeleerd en voor alle problemen die zich tijdens de opvoedjaren voordoen, hebben ze een verantwoorde oplossing in huis. Opvoeden begint steeds meer op een exacte wetenschap te lijken en zolang je alle adviezen maar nauwgezet volgt kun je eigenlijk nooit de fout in gaan… toch? Maar weet u wat mij nou zo opvalt? De meeste van die opvoeddeskundigen hebben zelf niet eens kinderen.
Eén van die hete hangijzers  waar je als opvoeder mee in aanraking komt is alcohol. Ik was daar altijd zéér strict in: nooit alcohol in de wieg, ook niet in de maxi-cosi en zeker niet in de box. Trouwens, óók nooit Heineken… geloof me, in sommige dingen moet je nu eenmaal streng zijn.
En zo kom ik uit bij Anneke Risselada van het preventieproject ‘Verzuip jij je toekomst?’ Anneke is vast een lieve meid, maar ik vrees dat ze door haar werk inmiddels ernstig last heeft gekregen van een tunnelvisie. Zien drinken doet drinken is haar motto en haar verbeten strijd tegen Koning Alcohol begint zo langzamerhand hysterische trekjes te vertonen: géén alcohol op middelbare scholen (ook leraren en ouders niet), géén kortingsacties op dit eiland van slijters en geen gehang aan de bar na afloop van een potje voetbal of hockey in de sportkantine. Of het nu komt door Anneke’s lieve glimlach of haar mooie blauwe ogen weet ik niet, maar wethouder Harry Wagemakers is er kennelijk als een blok voor gevallen, want hij  is als het ware gaan wonen in Risselada’s heilstaat waarin alleen maar perfecte, nooit en te nimmer zuipende tienertjes ’s avonds een potje pim-pam-pet spelen alvorens (handjes boven de dekens) vroeg onder de gehaakte beddesprei te duiken. Bevangen door het Risselada-evangelie is Wagemakers de realiteit (alcohol heeft ook een prettige kant) een beetje uit het oog verloren. Daar komt hij nu hard achter aangezien zijn anti-alcoholmaatregelen uit Anneke’s bekokstoofpotje keer op keer in de politieke prullenmand belanden. Je zou er haast van naar de fles gaan grijpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s