Een vuurwerkvrije ouwe binnenstad is zo’n gek idee nog niet


Vuurwerk2Twee typische decemberonderwerpen, zo heb ik in de loop der jaren ervaren, liggen altijd gevoelig voor een columnist: Zwarte Piet en vuurwerk. Met al te veel ‘Pietpraat’ zal ik u niet vermoeien, want die discussie speelt mij alweer te lang. Mensen die zich aan het kleurtje van Piet storen zijn mensen die het heerlijk vinden om, waar dan ook, aanstoot aan te nemen. Piet is zo Hollands al een pepernoot, als Bassie en Adriaan en als Linda de Mol en elk vleempje van mogelijk racisme dat er, vanuit een ver verleden, wellicht ooit aan vast zat, heeft in de huidige tijd al lang geen betekenis meer. Ik wil het met u hebben over dat andere ‘hekele’ decemberonderwerp, namelijk vuurwerk. Ben ik daar tegen? Nee, niet echt, maar het hoeft óók weer niet overal en al zeker niet in de historische binnenstad. Die mag, wat mij betreft, best vuurwerkvrij worden, maar vooralsnog zit dat er niet in. Uit een onderzoek onder binnenstadsbewoners kwam deze week namelijk naar voren dat hiervoor te weinig draagvlak is. Hoewel, nog altijd 50 procent van de ondervraagden vindt een vuurwerkvrije historische binnenstad een goed idee, maar burgemeester en wethouders willen die mogelijkheid pas serieus onderzoeken als minstens 70 procent van de centrumresidenten daar voorstander van is. Ik ben dol op vuurwerk, maar behoor ook tot die 50 procent die vóór een vuurwerkverbod in het oudste stadsdeel is, al realiseer ik me ook wel dat zoiets moeilijk te handhaven is. Tijdens oud-en-nieuw ontstaat er op sommige plekken in de binnenstad een griezelig ‘alles kan en alles mag-sfeertje’ en wordt er, door groepen jongeren die de weelde van die anarchistisch aandoende nachtelijke uurtjes niet kunnen dragen, naar hartenlust geëxperimenteerd met knallers en pijlen. Vuurwerk in brievenbussen, parkeergarages, prullenbakken, containers en leegstaande panden levert immers van die leuke, onvoorspelbare effecten op. Ik ken brandweerlieden die het elke januari weer een wonder noemen dat die historische binnenstad er nog altijd staat. ,,Ik overdrijf niet als ik zeg dat hartje Dordt  jaarlijks langs de rand van de afgrond scheert,’’ vertrouwde een ervaren brandweerman me onlangs nog toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s