Wat bedoelt de politie met ‘lichtgetinte mannen’?


tasjesroofOp de website geenstijl.nl staat een artikel over Peter van Gelder, u weet wel, die invalide man die in Crabbehof onlangs voor de vijfde keer overvallen is. Dat artikel is op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat de slotzin maar liefst 177 niet mis te verstane reacties opleverde. Het blogje eindigde met de zin dat een politiewoordvoerder de daders omschrijft als ‘lichtgetinte mannen’ en juist dat gegeven ‘triggerde’ kennelijk heel veel mensen tot een reactie. Die zijn niet allemaal even fris van toon (kijkt u zelf maar op die website), maar daar gaat het mij nu even niet om. Ik zit met de vraag wat nu precies ‘lichtgetinte mannen’ zijn. Gaat het om verdachten van Slavische afkomst, draait het om verdachten van Indonesische origine (prachtig tintje), zijn het Platvoet-indianen op oorlogspad of zoekt de politie een paar kaaskoppen die er nét een weekje Benidorm op hebben zitten? Nee natuurlijk niet. De politie wil alleen maar héél graag politiek correct zijn, want met ‘lichtgetint’ wordt in dit geval een specifieke groep jongeren van Marokkaanse komaf bedoeld. Dat durft kennelijk geen politiewoordvoerder als zodanig te benoemen en ik vraag me af, waarom eigenlijk niet? Is dat dan stigmatiserend? Is de politie bang stemming te kweken door aan te geven wat héél veel inwoners van Crabbehof al lang weten, namelijk dat deze groep, in overigens wisselende samenstelling, al een tijd lang in deze wijk voor angst en onrust zorgt? Slechts één wandelingetje door de buurt had ik nodig om van verschillende wijkbewoners te horen te krijgen om welke groep jongeren het hier precies gaat. Stigmatiseer ik nu ook door dat nu in deze column op te schrijven? Ik haast me dan maar om, héél politiek correct, te vermelden dat ik een heleboel leuke, lieve en eerlijke mensen ken wiens wiegje of dat van hun ouders in Marokko stond. Daar is niks van gelogen, maar die andere waarheid, dat een groep Marokkaanse jongeren momenteel delen van Crabbehof, Krispijn en Wielwijk in haar greep houdt, mag óók gezegd worden. Politiewoordvoerders hoeven daar, wat mij betreft, echt niet omheen te draaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s