Nee, Blafmans heeft niet zo’n behoefte aan vuurwerk…


Vuurwekangst_hond1Het is de laatste dag van het jaar, in de binnenstad knalt en fluit het en Blafmans staakt. Met een angstige blik in de ogen blijft ‘ie liggen op z’n veilige plek tussen bank en kerstboom. Geen beweging meer in te krijgen, nee, zelfs niet als ik riem en halsband te voorschijn haal voor onze gebruikelijke ochtendwandeling. Die handeling alleen al is op een normale dag het startsein voor opgewonden gepiep en een enthousiast rondedansje door de woonkamer, terwijl ik mijn schoenen aantrek en mijn jaszakken doorspit op zoek naar poepzakjes. Maar nu, niks van dat alles… Blafmans blijft liggen en kijkt me aan alsof hij wil zeggen: ,,Je gaat nu toch niet naar buiten gek, het is oorlog, hoor je dat niet dan?’’ Maar ja, een volle hond moet nu eenmaal leeg, dus gesp ik de riem om en sleep ik ‘m over de plavuizen richting voordeur. Gewoonlijk verloopt het begin van zo’n wandeling als volgt: ik open de deur en roep ‘Niet trekken!’, Blafmans knikt van ja, maar sleurt zich naar buiten, ik duw mijn arm terug in de kom, geef een boze ruk aan de riem, Blafmans draait zich om, mompelt iets van ‘Oh ja, sorry… vergeten’ en als ik dan eenmaal over de drempel ben trekt hij me richting de meest dichtbijzijnde behoefteboom. Na het eerste ochtendplasje gaat het restant van de wandeling meestal in een rustiger tempo.
Maar nu is het andersom: ik sta buiten en Blafmans blijft op de drempel staan als een wielrenner in een vastberaden surplace. Smeken, beloven, dreigen en trekken levert geen enkel resultaat op en dus gaan we weer naar binnen. Meer dan tien nieuwe pogingen gedurende de rest van de dag leveren geen resultaat op: Blafmans weigert te plassen en zelfs de relatief veilige achtertuin is geen optie.
Pas veel later neem ik hem mee in de auto richting De Elzen waar vuurwerkgeluiden nauwelijks doordringen. Had ik dat maar eerder gedaan. Op nog geen halve meter van de auto loopt hij leeg, kijkt me vervolgens dankbaar en opgelucht aan en gromt ‘schijtvuurwerk.’ Nou ja, ik zei het… hij dacht het.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s