Zomaar een ‘Twitterfittie’ over winkelen op zondag


twitter-beefVoorspellen is  lastig, zeker waar het de toekomst betreft, schreef ooit de Amerikaanse novellist Mark Twain. Ik moest daaraan denken toen ik via Twitter een discussie volgde tussen de Dordtse gemeenteraadsleden Peter Heijkoop (CDA) en John van der Net (VVD). Nou ja, discussie… eigenlijk was het meer een ‘twitterfittie’ (een woord dat ik nu alvast wil nomineren als Dordts woord van het jaar 2014). Het ging over de koopzondag en de heren, blijkbaar allebei genietend van een vrije vrijdagmiddag, hadden er duidelijk zin in om elkaar eens lekker in 140 lettertekens om de politieke oortjes te meppen. Ik mag dat graag volgen, want ik hou nu eenmaal van politici die hun hart op de tong dragen en dus niet schromen om hun ‘inzichtsgeschillen’ in het openbaar uit te vechten. Beide raadsleden representeren politieke partijen die met een wethouder in het huidige college (drie BVD’ers, één VVD’er en één CDA’er) vertegenwoordigd zijn en volgens mijn boerenverstand is dat toch écht een college met een doorstart in het verschiet. Toegegeven, je weet het natuurlijk nooit met gemeenteraadsverkiezingen (daar komt Mark Twain dus om de hoek kijken), maar als ik mijn persoonlijke rekensommetjes er op los laat zou het zomaar eens kunnen dat dit college, na die verkiezingen op 19 maart, van de Dordtse kiezers een ‘encore’ krijgt. Maar hoe zit het dan met die zondagsopenstelling? BVD en VVD gaan er, volgens mij, toch écht van uit dat winkeliers in deze stad, vanaf de komende zomer, zonder enige restrictie zelf mogen gaan bepalen of ze al dan niet op zondag de winkeldeuren mogen open gooien. Momenteel zit daar, wegens eerder gemaakte afspraken met coalitiepartner CDA, een limiet aan, maar ik kan me niet voorstellen dat Beter voor Dordt en de VVD  bij eventuele toekomstige collegeonderhandelingen een vergelijkbare afspraak willen maken. Kan het CDA leven met ongelimiteerd zondagswinkelen? Kan dat een breekpunt vormen voor een nieuw driehoeksverbond? Ik denk het niet. Tijdens het eerste grote verkiezingsdebat, op 27 november jongstleden, voelde ik al een prachtig compromis in de lucht hangen, namelijk de zondagmiddag. Dit alles onder het motto ‘de ochtend is voor de Heer… ‘s middags mogen de shoppers weer.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s