Mooi toch, als mensen elkaar ‘het beste’ toewensen?


HappyNewYear2014_zps4cf2dd05

,,Gelukkig Nieuwjaar’’, of ,,Beste wensen hé!’
Vraag me nou niet waarom ik het deed, maar toen ik zaterdag door de binnenstad wandelde ben ik voor de grap eens gaan turven hoe vaak ik zo’n welgemeende nieuwjaarswens om de oortjes kreeg. Dat woordje ‘welgemeend’ gebruik ik niet voor niets want van de meeste vrienden, bekenden, of vage kennissen die ik tegenkwam weet ik zeker dat ze mij oprecht het allerbeste toewensten en dus repliceerde ik die middag maar liefst 39 keer met een eveneens welgemeend ,,Bedankt en jij ook het allerbeste hoor.’’ In een enkel geval kwam het zelfs tot daadwerkelijk zoenen op de Voorstraat. Nee, ik doe daar niet cynisch of schamper over, want ik vind het leuk dat mensen elkaar een goed nieuw jaar toewensen; het straalt iets hoopvols uit… een vers jaar voor de boeg, een nieuw begin, nieuwe ronde, nieuwe kansen en we gunnen elkaar van harte de voorspoedigheid. En dat was alleen nog maar de oogst van één middagwandelingetje, want de meeste nieuwjaarsrecepties komen er nog aan. Nu ben ik over het algemeen nogal wars van conventies, maar tóch vroeg ik me af, tot wanneer kún je eigenlijk je medemens een gelukkig Nieuwjaar toewensen? Ik bedoel, hanteren we daar een zekere etiquette in? Dat schijnt zo te zijn: wie het een beetje officieel wil houden  moet het vòòr 6 januari (Driekoningen) doen. Dat is gebaseerd op de oude katholieke kerkregel, dat Nieuwjaarswensen alleen binnen het zogeheten octaaf (een periode van acht dagen voor de viering van kerkfeesten) geldig waren. Het octaaf begint met een hoogtijdag, in dit geval 1 januari, de viering van ‘de besnijdenis des Heren.’ Omdat Driekoningen als zondag werd gevierd, was dat dé gelegenheid om de Nieuwjaarswensen binnen dat octaaf af te handelen. Een praktische uitzondering op die ‘regel’ vormen nieuwjaarsrecepties. Veel van die recepties vinden namelijk pas op of soms zelfs ver na 6 januari plaats en het zou vreemd zijn als je elkaar dan niet meer op nieuwjaarswensen zou mogen trakteren.
Ach, wat mij betreft mag het tot ver in juni. Heerlijk toch als iemand je op een zomerterras nog een gelukkig halfjaar toewenst?

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s