Kermis in Dordt is niet echt een binnenstadsfeest


cdnaardekermisIk vroeg me al af welke partij er als eerste wakker zou worden aangaande die beroerde locatie van onze jaarlijkse zomerkermis. ‘And the winner is’… het CDA want in het onlangs gepresenteerde verkiezingsprogramma zijn de lokale christendemocraten hier zeer duidelijk over: de Dordtse zomerkermis moet weg van de Spuiboulevard, want deze verkeersader is té belangrijk voor de binnenstad. Te vaak in het verleden ontstonden er, tijdens de traditionele Dordtse kermisweek, opstoppingen en vertragingen en dat leed weegt, wat het CDA betreft, niet op tegen het plezier. Ja, u leest het goed, plezier, want al heb ik er persoonlijk niet zoveel mee, het is in de loop van de geschiedenis wel duidelijk geworden dat Dordt en kermis héél goed samen gaan. Maar wat is dan wél een goede locatie? Het CDA oppert drie alternatieve plekken op parkeerterreinen buiten het centrum, namelijk die bij de Ark van Noach op Stadswerven (meestal leeg, want er gaat tegenwoordig geen kip meer die boot op), die bij FC Dordrecht (tijdens de voetbal-zomerstop ook meestal leeg) en die nabij het Energiehuis. Matige locaties, hoor ik de criticasters nu zeggen, want een kermis hoort nu eenmaal in de binnenstad. Maar is dat wel zo? In Zwolle bijvoorbeeld discussiëren ze daar al jaren over, al draait de strijd daar niet zo zeer om verkeershinder, maar om geluidsoverlast. In Zwolle dreigt de kermis dus naar de stadsrand te verhuizen, maar in Zoetermeer is het juist weer andersom. Daar ziet het gemeentebestuur de kermis, die al jaren plaats vindt op een evenemententerrein buiten de binnenstad, het liefst weer terugkeren naar het centrum. In Groningen en Tilburg is de kermis een waar binnenstadsfeest. In Dordt ook? Nee, eerlijk gezegd niet. De kroegen op het Scheffersplein en het Statenplein stromen tijdens de Dordtse zomerkermis niet bepaald vol met kermisgangers en ik kan me ook niet voorstellen dat onze lokale middenstand er veel profijt van heeft. Ook denk ik dat de meeste vaste kermisbezoekers van buiten de binnenstad komen, dus voor hen maakt een verhuizing weinig verschil. Ik opteer voor de strook achter het Energiehuis… blijft ‘ie toch nog een beetje ‘stads.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s