Aelbert Cuyp, da’s toch een markt in Amsterdam?


GroetenuitDordrecht2Waar kom jij vandaan dan? Dor-de-recht? O ja, daar scheur ik altijd langs richting België.
Tja, het imago van Dordt, hoe zit het daar eigenlijk mee? Zelf ben ik alweer heel wat jaartjes niet alleen woonachtig, maar ook werkzaam op dit eiland (kom t‘r bekant niemeer vanaf joh) en ik heb het gevoel dat we hier behoorlijk ‘in de lift’ zitten. Maar ziet de rest van de wereld dat ook?  In de jaren dat ik, werkzaam bij de publieke omroep, dagelijks richting Hilversum pendelde, moest ik tijdens lunchuurtjes bijna verantwoording afleggen voor het feit dat ik in Dordrecht woonde en daar ook wilde blijven. Geloof me, dat deed ik altijd vol vuur, al was het alleen maar om braniecollega’s (meestal geboren in Krommenie of Loon op Zand, maar sinds kort woonachtig in een of ander onderhuurtoilet in De Pijp) van repliek te dienen. Ik sprak van ‘Hollands oudste stad’, van Johan en Cornelis, van Aelbert Cuyp (,,Nee joh, gek, da’s een markt in Amsterdam?’’), maar dat maakte meestal weinig indruk. Iets wat ‘Dor’ (droog) en ‘Drecht’(klinkt vochtig) tegelijk is kan nooit veel zijn toch? Nee, van de collega’s moest ik het niet hebben, die dweepten met Ajax, Artis, Mulisch en Melkweg en ze hadden allemaal wel eens een pilsje gedronken met Herman, Youp of Ramses. Waarom ik dus elke avond terugreed naar die verrekte uithoek van Zuid-Holland, begreep niemand. Van Dordt was hooguit bekend dat daar nog wel eens een Antilliaan met een vuurwapen liep te zwaaien, dat er een baby uit een ziekenhuis ontvoerd was en dat een halve zool in het Dordrechts Museum een kunstwerk te lijf was gegaan met een scherp voorwerp. Toegegeven, collega Tom Egbers wist van Buddingh’, Eikelboom, Emma en DFC en als er een acteur of cabaretier in het programma te gast was wist deze altijd wel te vertellen dat Kunstmin een prachtig theater was. ,,Geen makkelijk publiek, die Dordtenaren, maar wél een goeie graadmeter, want als ze in Dordt lachen, lachen ze overal,’’ zei ooit Joop Doderer tegen me.
Dat was toen. En nu? Nu roep je gewoon heel hard ‘Gijpie!!!’ Nee, da’s lekker voor je imago.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s