Op een klein stationnetje…


Station zuidDordrecht Zuid. Het stond destijds ongetwijfeld met koeienletters op die grote blauwe borden, maar ik kan me niet herinneren dat ik dat stationnetje, of beter gezegd, die veredelde treinhalte, ooit zo genoemd heb. In mijn jongensjaren stond ik zo’n beetje elke ochtend op dat toen nog nieuwe en tochtige perronnetje te wachten op de trein naar Tilburg, waar zich destijds een fonkelnieuwe journalistenschool bevond. Die prefereerde ik boven de Utrechtse opleiding omdat ik dan met mijn duffe ochtendkop niet hoefde over te stappen in Rotterdam. Precies veertig minuten duurde de ‘film’ Dordrecht Zuid, Lage Zwaluwe, Breda, Gilze-Rijen, Tilburg Centraal, die zich ’s nachts, inclusief de bijbehorende geluiden, nog wel eens in mijn hoofd afspeelt. En ’s avonds weer terug, al hing het er nog wel eens om of ik die laatste trein naar Sterrenburg nog wel zou halen… vooral tijdens de mooi-weer-maanden, als het op de terrassen van de Tilburgse Heuvel iets te gezellig was. Bier bestelde je daar per meter en om die reden strandde ik, op een mooie zomernacht, in Lage Zwaluwe, omdat ik er van overtuigd was dat ik al in Sterrenburg was aangekomen. Het was de laatste trein, er gingen geen bussen meer, mobieltjes had je toen nog niet, de plaatselijke telefooncel was defect en dus werd het een lange donkere wandeling naar het dorpscafé voor een belletje richting ouderlijk huis. Mijn perronnetje, hemelsbreed op nog geen paar kilometer afstand, was die nacht verder weg dan ooit. En nu dreigt station Dordrecht Zuid te verdwijnen: de NS wil er vanaf omdat het verouderd en slecht toegankelijk is en omdat de parkeerfaciliteiten op te grote afstand liggen. Nog hooguit 1150 mensen maken er dagelijks gebruik van en als dat aantal onder de 1000 komt is het simpelweg afgelopen. Opknappen of nieuwbouw ter hoogte van de Copernicusweg, even verderop… dát wordt de keuze die de gemeenteraad straks moet maken. Het verstand zegt nieuwbouw omdat het potentieel aan reizigers daar hoger ligt (zo’n 2500 mensen per dag). Toch hoop ik op een opknapbeurt van ‘good old’ Zuid, want ik ben nu eenmaal een ‘sucker for sentiment.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s