Formateur Sleeking kiest voor ‘stabiel’ en ‘betrouwbaar’


Coalitie3BVD-hoofdpiet Sleeking heeft zijn keuze gemaakt: de nieuwe coalitiepartner wordt niet verkiezingsoverwinnaar D66, maar ChristenUnie/SGP. Het waarom van deze keuze heeft volgens mij alles te maken met de begrippen stabiel en betrouwbaar. Bijna altijd en overal in dit land leveren ChristenUnie en SGP bekwame wethouders af met een ‘heldere agenda.’ En natuurlijk werd er in de raad hier en daar met wenkbrauwen gefronst, maar feit blijft dat Sleeking, in zijn rol als formateur, het volste recht heeft om die partner aan zijn beoogde coalitie (hij wil graag door met VVD en CDA) toe te voegen waarin hij het meeste vertrouwen heeft. Dat is jammer voor D66 en vooral jammer voor Nelleke de Smoker die zich de afgelopen jaren heeft geprofileerd als het best geïnformeerde raadslid en die, zover ik dat kan beoordelen, in deze stad zeker niet misstaan zou hebben als wethouder. De knoop is dus doorgehakt en nu liggen de volgende vragen nog open: komt er, met een coalitie van vier in plaats van drie partijen, een zesde wethouder bij? Antwoord: ja. Is dat ook nodig? Gezien de vele zorgtaken die, overgeheveld van het Rijk, op Dordrecht afkomen is dat de komende vier jaar zeker geen overbodige luxe. Mag het ook? Jazeker, volgens de Gemeentewet kan het aantal te benoemen wethouders maximaal twintig procent van het aantal gemeenteraadsleden bedragen. Volgens die rekensom zou het in Dordt (39 raadszetels) dus zelfs met acht wethouders mogen. Moeten die voor honderd procent op de gemeentelijke loonlijst staan? Hoeft niet, maar het lijkt me in dit geval (extra zorgtaken dus) niet overdreven. Een eventuele ‘we zetten onszelf voor 80 procent op de loonlijst’-constructie  lijkt me in deze stad met 120.000 inwoners wat onzinnig en zou vooral een statement voor de bühne zijn, want wat je ook van het ‘afgelopen’ college mag vinden, werklust kun je ze zeker niet ontzeggen: het vijftal draaide de afgelopen jaren hele dikke overuren. En wie wordt dan die zesde wethouder? Ik zet mijn geld op de van oorsprong Groninger Rik van der Linden, momenteel werkzaam als senior Adviseur Ondernemersondersteuning bij de Kamer van Koophandel te Eindhoven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s