Zwembadaffaire ‘Zwambacht’ sleept zich schaamteloos voort


moddergevechtZo langzamerhand begint het op een loopgravenoorlog te lijken. Ik heb het over die kinderlijke en zich immer voortslepende strijd tussen Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht over zoiets simpels als de bouw, de exploitatie en de uiteindelijke locatie van een gezamenlijk zwembadje. Ik ben maar eens terug gaan tellen en dit is alweer mijn zesde column over dit onderwerp sinds het jaar 2010. Conclusie: die malle zwembadbattle tussen de tuinders en de Waaldorpers duurt nu alweer minstens zo lang als die ‘Great War’ van precies een eeuw geleden. Elke verdere vergelijking, behoudens het feit dat in beide gevallen niemand uiteindelijk ook maar één millimeter is opgeschoten en dat de strijd louter verliezers kent, zou verder smakeloos zijn. Na zoveel jaar zinloos gesteggel kan ik alleen maar constateren dat de bestuurders van beide dorpen zich toch zo langzamerhand wel de oren van het hoofd zullen schamen omdat ze in zóveel jaar tijd nog altijd niet tot iets van overeenstemming hebben kunnen komen, maar de laatste keer dat ik gekeken heb was iedereen in ‘Zwambacht’ (dat is op voorhand de naam van deze toekomstige fusiegemeente) nog in het volledige bezit van twee gehoororganen. Als ik inwoner was van hetzij Zwijndrecht, hetzij Ambacht zou ik, alleen al vanwege die bestuurlijke starheid en besluiteloosheid het vertouwen in de lokale politiek al volledig zijn kwijtgeraakt. Het gaat in deze dorpen namelijk al lang niet meer om het belang van de bewoners, want als dát centraal zou staan was dat nieuwe zwembadje er, linksom of rechtsom, al lang en breed gekomen. Sterker nog, eigenlijk draait het in beide dorpen al tijden niet meer om dat zwembadje op zich… Nee, misplaatste trots, schaamteloze arrogantie, egotripperij, angst voor gezichtsverlies en vooral een overdosis onbenul voeren in deze onverkwikkelijke affaire inmiddels de dieptrieste boventoon. De loopgraven aan beide kanten liggen er nu zal zó lang dat ze zijn volgeregend. En wat gebeurt er met natte loopgraven in polderklei? Die worden vies en modderig. De beschamende loopgravenoorlog tussen Zwijndrecht en Ambacht over zoiets simpels als een gezamenlijk zwembadje is ontaard in een ordinair en vooral ranzig moddergevecht.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s