Boris Godoenov mág u eigenlijk niet missen


boris-godoenovOpera in Dordt… het zal wel, zullen veel Dordtenaren ongetwijfeld denken als ze die prachtposter zien hangen met daarop in goudkleurige letters de naam Boris Godoenov. Ach, er werd hier wel eens vaker ‘ge-operaat.’ Zo presenteerde ‘good old’ Kunstmin in het recente verleden regelmatig (soms helaas tweederangs) Oosteuropese operagezelschappen met een nét aanvaardbare Tosca of een niet al te beroerd ‘Zauber’-fluitje. Maar in dit geval gaat het toch écht om iets héél bijzonders. Allereerst omdat Boris Godoenov eigenlijk zelden in Nederland wordt opgevoerd, maar vooral ook omdat het hier een wel zeer bijzondere productie betreft van het in Dordt zetelende Muziektheater Hollands Diep. En denk nu niet, het is Dordts dus het zal wel een amateuruitvoering zijn, want niets is minder waar. Nee, ik ga u niet vermoeien met namen, maar ik verzeker u dat het hier om een topproductie gaat met internationaal vermaarde vocalisten en muzikanten. Eerst maar eens een wat uitleg: Boris Godoenov is een opera van Moessorgsk uit 1874, gebaseerd op het gelijknamige werk van de Russische schrijver Aleksandr Poesjkin. In dit passievolle koningsdrama gaat de hoogste leider van Rusland gebukt onder politieke intriges terwijl hij worstelt met zijn eigen geweten. Dat thema is nu actueler dan ooit in het licht van de ontwikkelingen in Rusland waar in sommige voormalige Sovjet-staten enerzijds voor zelfstandigheid gestreden wordt terwijl anderen juist liever onderdeel van moedertje Rusland willen zijn of blijven.
Boros Godoenov wordt uitgevoerd in het kader van de tentoonstelling ‘Willem II – Kunstkoning’ van het Dordrechts Museum en de viering van 200 jaar Koninkrijk. Het allermooist vind ik dat de opera steeds begint met een proloog in de tuin van het Dordrechts Museum. Daarna wordt ‘in ganzenmars’ koers gezet naar het Energiehuis voor het vervolg van de voorstelling. De première vond afgelopen vrijdag al plaats en zondagmiddag was er ook nog een opvoering. U heeft echter nog de hele week lang de kans om ‘Godoenov’ in het Energiehuis te gaan bekijken en beluisteren. Ik ben er vooral trots op dat dit kán in mijn stad. Alle informatie vindt u op www.muziektheaterhollandsdiep.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s