‘Yeah, right, sure’… de stagiair heeft het gedaan


sniffing (1)‘Hoeveel huizen heeft die Gijp eigenlijk helemaal? En had ie dat geld voor dat appartementje in Scheveningen laatst niet zomaar in één keer op tafel gelegd? Zullen we eens in de computer kijken? Nou, dat liegt er niet om zeg en dat voor een beetje slap lullen aan een tafeltje…’
Zo moet het ongeveer gegaan zijn, ergens in een kamertje van de Sociale Dienst Drechtsteden en dat maar liefst 51 keer: ambtenaren die zich in een balorige bui, of uit pure nieuwsgierigheid verlekkeren aan iemands privégegevens, want die zijn nu eenmaal  makkelijk toegankelijk op Suwinet, dat computernetwerk waarop instellingen als de Belastingdienst, het Kadaster, de Rijksdienst voor het Wegverkeer en het UWV hun gegevens uitwisselen. Ook in de Alblasserwaard konden ambtenaren op z’n minst 19 keer de verleiding niet weerstaan. Directeur Yvonne Bieshaar van de Sociale Dienst Drechtsteden reageert verbaasd en verbolgen over het nieuws van privacymisbruik binnen haar organisatie. Zij stelt dat de grootste schuldige een stagiair was, die er dan ook direct is uitgevlogen. Maar daarmee mag de zaak niet ‘af’ zijn. Het werkelijke misbruikgetal móet namelijk veel hoger liggen: het onderzoeksteam sloeg immers vooral aan op ‘zoekhandelingen’ naar bekende Nederlanders en dát is relatief makkelijk, want  je kunt je natuurlijk afvragen wat een Dordtse ambtenaar nu in hemelsnaam te zoeken heeft in de gegevens van, pak hem beet, Paul de Leeuw of Umberto Tan. Je kunt er donder op zeggen dat er natuurlijk veel vaker om hele andere redenen naar gegevens gezocht is. Ik stel me zo voor dat er vast wel een ambtenaar was die even gecheckt heeft of het nieuwe vriendje van zijn dochter wel deugt en dat hij dan ook maar gelijk even stiekempjes checkte hoe de ouders van die ‘aanstaande schoonzoon’ er financieel voor staan. En dan ook gelijk die irritante buurman maar even ‘doorlichten’, want die heeft onlangs alweer een nieuwe auto gekocht. Hoe komt ‘ie toch aan al dat geld, want hij slaapt elke ochtend uit? Ben ik nu té wantrouwig? Tja, dat krijg je er van. Sterker nog… een inmiddels ontslagen stagiair als zondebok opvoeren vind ik wel héél makkelijk. Hier moet de onderste steen boven komen.

 

Advertentie

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s