Scherpe oppositie heeft waarde maar moet wel waardig zijn


Portier en StaatWat kun je nu wél en wat kun je niet zeggen in de gemeenteraad en welke toon hanteer je daarbij? Voor de Socialistische Partij in Dordt, kersvers en daarom wellicht nog wat overmoedig in de plaatselijke politieke arena, is het kennelijk allemaal nog een beetje zoeken geblazen. Een opmerking van SP-fractievoorzitter Ronald Portier leidde afgelopen week tot geroezemoes en schouders ophalen tijdens een raadsvergadering. Portier mepte de ChristUnie/SGP namelijk met een Bijbeltekst om de oren om zijn ongenoegen kenbaar te maken over het feit dat deze partij, die deel uitmaakt van de Dordtse coalitie, schoorvoetend akkoord gaat met de invoering van ‘de vrije koopzondag.’ Portier citeerde gekscherend uit het Bijbelboek Exodus (31.14) waarin staat dat ‘wie de sabbat ontheiligt zekerlijk ter dood zal worden gebracht.’ Met die opmerking kwetste hij CU/SGP-fractievoorzitter Bert Staat tot in het diepst van zijn vezels en eerlijk gezegd kreeg ik er ook koude rillingen van. Gek eigenlijk, want ik ben niet eens gelovig (noem me een zoeker en een twijfelaar) maar ik sta op het standpunt dat je iemand die dat wél is te allen tijde respectvol moet bejegenen. En dus vind ik het ongepast dat Portier een Bijbelteksten misbruikt louter en alleen om verbaal te scoren. Misschien is uw eerste reactie nu ‘maar dat doen die christelijke partijen toch zelf ook?’ Laat ik u dan uit de droom helpen: ik kan me namelijk niet herinneren dat vertegenwoordigers van christelijke partijen tijdens gemeenteraadsvergaderingen in Dordrecht letterlijke teksten uit de Bijbel gebruikten om hun gelijk te halen. Ja, natuurlijk wordt er wel eens een Bijbels ‘quootje’ aangehaald, maar dan is het vaak in een positieve context, of ter omlijsting van iemands oprechte levensovertuiging. Portier kan en mag best stellen dat hij vindt dat coalitiedeelnemer CU/SGP zich met het ‘gedogen’ van die vrije koopzondag in zijn ogen ongeloofwaardig maakt, maar Bijbelteksten misbruiken als grap of ‘just for the sake of it’ is ongepast. Ik verwacht van de SP een vlijmscherpe oppositie, want dat is mooi en waardevol in een democratie, maar Bijbelteksten zijn er voor de kansel… in de raadszaal ga je de strijd aan met inhoudelijke en vooral ‘aardse’ argumenten.

Afbeelding Ronald Portier, fractievoorzitter van de SP (links) en Bert Staat, fractievoorzitter van de CU/SGP (rechts).

Advertentie

6 reacties

 1. ‘Oppositie moet waardig zijn’. Ok, mee eens. Maar als christelijke partijen waarachtig zouden zijn zouden ze al decennia lang alle kaarten op rentmeesterschap hebben moeten zetten. Zo weten we bijvoorbeeld al lang dat het CDA, landelijk als pure machtspartij, de steun van de boerenachterban beschermde in plaats van het praktiseren van rentmeesterschap en dus het beschermen van de natuur..
  Mag je daar een christelijke partij ook niet op aanspreken? Bijvoorbeeld?

 2. Beste Kees,

  Goed om bijbel teksten te bewaren voor de kansel. En er geen politieke partijen op te baseren. Als partijen toch voor hun beginselen verwijzen naar een boek, dan maken die partijen zelf zo’n boek tot onderdeel van het politieke debat.

  Als SP verenigen wij christenen, agnosten, islamieten, allerlei andere gelovigen en uiteraard atheïsten. Qua sociaal beleid staan wij veel dichter bij de eerste christenen – die hun bezittingen verdeelden onder elkaar – dan enige christelijke partij. Maar politiek staan wij voor de scheiding van kerk en staat.

  De SGP vraagt respect voor haar standpunten. Maar in haar beginselprogramma zegt zij te staan voor de “handhaving van het onverkorte artikel 36 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis.” Zoek daarin maar eens op wat de overheid moet doen met “alle afgoderij en valschen godsdienst.” Hint: het is niet het betonen van respect.

  Met vriendelijke groet,

  Ronald

 3. Ronald, ik denk niet dat ik het met erg veel SP standpunten eens ben, maar in deze ben ik het met je eens en ondersteun ik je. Nog aparter is het hoeveel raadsleden de eed hebben afgelegd. Ik neem aan dat ze ook lid zijn van een kerk, maar wel voor de koopzondag stemmen. Ondanks de verlichting acht ik het toch waarschijnlijk dat alle kerken in basis tegen de koopzondag zijn of heb ik het dan mis?

 4. Ronald,

  Het lijkt erop dat je volstrekte compromisloosheid verwacht of verlangt van politieke partijen waar het aankomt op principes en uitgangspunten.
  De vraag is in hoeverre dit bij de SP het geval is. Doen SP fracties nooit water bij de wijn in gemeenten of provincies in den lande waar ze meeregeren? In de cursussen die ik een jaar of 10 geleden bij de SP volgde leerde ik immers dat we in een coalitie land leven en dat het geven en nemen is zolang de solidariteit, gelijkwaardigheid en menselijke waardigheid niet in het geding zijn. Nu zie ik in de kwestie koopzondag niet direct een bedreiging van de SP beginselen. Hoe het ook uitpakt. Om deze reden heb ik op Facebook, waar onderhavige column ook onderwerp van discussie is, je onderwerpkeuze en formuleringen in eerste instantie kleinzielig genoemd. Ik vond het schieten om te schieten, zonder reële kans op enige opbrengst.
  Je inhoudelijke reactie op dit blog repareert het deels.

  Verder vind ik de ophef erover overtrokken stemmingmakerij en verdedig ik in mijn eerdere reactie je afkeuring van inconsistentie. De betrokkene die zich zo diep gekwetst voelt had beter gewoon inhoudelijk kunnen reageren in plaats van emotioneel.
  Verder ben ik benieuwd naar het antwoord van Kees op jouw reactie.

  Met vriendelijke groet
  Mario

  PS waarom hoor ik de SP al jaren niet meer over de Stort van Troost? Hij ligt er nog die vuilnisbelt van gif. Afgraven en SHELL, de vervuiler, laten betalen. Dat was de enig acceptabele uitkomst voor de SP, jarenlang. Tot het waardeloze convenant uit 2006 ondertekend door wethouder Albayrak in aanwezigheid van Remi Poppe. Ik kom er nog wel eens op terug.

 5. Het geeft vooral aan dat politici het nog steeds niet snappen: politici zijn erg goed in het vertellen wat anderen niet goed doen, maar vergeten dan maar te vertellen waarom hun ideeen goed zijn. Stop gewoon met anderen aanvallen en ga toch gewoon eens een keer van je eigen kracht uit. Een cursus Marketing zou voor de politici geen kwaad kunnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s