Mag ik van u één koffie en een ‘uitgestelde’ koffie?


Suspended coffeeIn een klein café komen twee mensen binnen die vijf koffie bestellen, twee voor zichzelf en drie ‘uitgesteld.’ Ze betalen en lopen naar hun tafel en ik vraag mijn vriend: ,,Wat betekent dat, uitgestelde koffie?” Zijn antwoord luidt: ,,Wacht maar, dat merk je zo dadelijk wel.’’
Even later komen er nog wat mensen binnen. Twee meisjes bestellen ieder een koffie, betalen en gaan weer weg. De volgende bestelling wordt gedaan door drie mannen in pak. Zij bestellen zeven koffie, maar nemen maar drie bakjes mee naar hun tafeltje. Ik ben nog steeds niet veel wijzer en vraag mij nog altijd af wat die uitgestelde kopjes koffie te betekenen hebben. Dán stapt er een man binnen die er, laten we zeggen, wat minder welvarend uitziet dan de rest van de clientèle. Hij loopt naar de bar en vraagt vriendelijk: ,,Is er nog uitgestelde koffie?”
En toen pas begreep ik hoe het systeem in dit Italiaanse café in elkaar steekt: je bestelt gewoon een extra bak koffie voor iemand die het niet kan betalen en je weet vooraf niet voor wie je dat extra bakkie eigenlijk bestelt. Het hoeft trouwens niet eens perse koffie te zijn, een ander warm drankje of een of ander broodje kan en mag natuurlijk ook. Deze traditie is begonnen in Napels, maar begint zich nu razendsnel over de wereld te verspreiden.
Bovenstaand verhaaltje heb ik eerlijk gezegd niet zelf geschreven: het is mij door een kennis toegestuurd (wereldwijd al zo’n 12.000 keer gedeeld op het internet) en ik kan het hooguit terug herleiden tot ene ‘An Dré’, die ik niet persoonlijk ken.
Ik wil er in deze column graag aandacht aan besteden omdat ik zo enthousiast over het idee ben. Sterker nog, ik vind het eigenlijk wel héél erg bij mijn stad passen. Zou het niet fantastisch zijn als er hier in Dordrecht, cafés en winkels waren waar je ‘uitgestelde’ producten kunt kopen voor je minder gefortuneerde medemens in zaken die te herkennen zijn aan een bepaalde sticker op de gevel. Wie gaat dit oppakken? Misschien iets voor de Voedselbank, of het Platform Dak- en thuislozen?

Eén reactie

  1. He Kees, leuk om dit in je column te lezen, ik had het inderdaad al eens ergens eerder gezien. Maar waarom de voedselbank vragen dit op te pakken? Laten we het als Dordtenaren gewoon zelf doen! Dan doen de horeca ondernemers denk ik wel vanzelf mee. Als we vanaf nu bij ieder bezoekje aan het terras nou gewoon een koffie, biertje of fris extra bestellen en zeggen dat dat bestemd is voor iemand die straks komt (en daarom dus nog niet uitgeserveerd hoeft te worden)…..Horecabazen: grijp je kans op publiciteit en zet het op de kaart. Letterlijk! Benieuwd of wij het voor elkaar kunnen krijgen om deze bijzondere vorm van crowdfunding met elkaar van de grond te krijgen. ’t Is er dit terrasweekend een prima moment voor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s