Straten hebben niet alleen namen, maar ook verhalen


straatnamenHeeft u dat ook, dat u, soms zelfs letterlijk, even stilstaat bij een straatnaam? Ik heb dat bij de Kleine Spuistraat, niet alleen omdat ik daar ooit, met veel plezier woonde, maar ook omdat daar in 1457 de grote stadsbrand van Dordrecht uitbrak. Ik heb dat ook bij het Betlehemplein, omdat ik daar altijd moet denken aan de Joodse DFC-trainer Arpad Weisz die hier in 1942, samen met zijn gezin, door de Duitsers voorgoed is weggevoerd.
Straten… nou ja, in ieder geval in dit land, want dat is écht niet overal zo, hebben niet alleen een naam, maar vaak ook een verhaal dat daar onlosmakelijk mee verbonden is. Soms is dat een algemeen verhaal, over de geschiedenis van de stad bijvoorbeeld of over de ‘naamgever’, een schilder, schrijver, politicus of oorlogsheld. Maar het kan ook een heel persoonlijk verhaal zijn: misschien koestert u wel herinneringen aan een specifieke straat omdat u daar geboren bent, of wellicht herinnert een bepaalde straatnaam u aan een overleden dierbare of aan een buurmeisje of buurjongen waar u als jongeling heimelijk verliefd op was. Zo loop ik dagelijks door mijn stad en mijn wandelingen worden steeds vaker ingekleurd met gedachten over mensen en gebeurtenissen.
Op maandagavond worden dertig oude straatnaambordjes uit de binnenstad geveild, ten behoeve van de actie ‘Een schoorsteen voor De Holland.’ Het voormalige Hollandgebouw, u weet wel aan de burgemeester De Raadtsingel, wordt momenteel namelijk compleet gerenoveerd voor het Nationaal Onderwijsmuseum dat zich daar komend najaar gaat vestigen. Onder leiding van veilingmeester Pieter Jorissen van Veilinghuis MAK gaan deze bordjes onder de hamer en de opbrengst is bestemd om die ouwe vertrouwde schoorsteen, die vooral ouderen zich nog zullen herinneren, straks weer terug te kunnen plaatsen op dat markante pand van architect Sybold van Ravesteyn. Onder het genot van een drankje en hapje kunt u bieden op uw favoriete bordje. Met bijzondere gasten en spraakmakende verhalen ‘achter’ die straatnamen belooft het een sfeervolle avond te worden en ook ik mag ik een steentje bijdragen met mijn ‘persoonlijke’ verhaal over Arpad Weisz. Kom op maandagavond naar Duurzaamheidscentrum Weizigt en bied mee. Kijk voor meer informatie (en aanmelding) op http://www.onderwijsmuseum.nl.

Advertentie

2 reacties

 1. Ook ik heb herinneringen aan diverse straten, Kees. Lees maar:
  Hallinqhof

  geen laan met lantaarns
  en met hemelhoge bomen
  noch een statig breed plein
  met standbeelden en fonteinen
  kunnen ijveren met het hofje
  waar ik in arme eenvoud kind was
  de geringheid van de hof ten spijt
  hij is slechts vijf stoeptegels breed

  de moddersloot langs de tuintjes
  waar vissen noch kikkers wilden wonen
  en die door de reiger werd veracht
  was spannender dan de zuivere beken
  later in de Alpen en de Ardennen
  verloochend heb ik mijn hof nimmer
  maar soms wel de herinnering gehaat
  dat moet ik eerlijk bekennen

  Wim Jilleba

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s