KURK: wél over alcohol maar zónder dat toontje…


kurk2Drank en jongeren. Ik heb daar al meer dan eens over geschreven en dan vooral over het feit dat ik moeite heb met dat belerende toontje dat vaak wordt aangeslagen door clubjes als ‘Verzuip jij je toekomst.’ Bij mij brengt dat toontje een anti-gevoel te weeg, zoals ik dat óók heb bij fanatici die met Zwarte Piet gaan lopen zwartepieten en bij figuren die al hysterisch om zich heen beginnen te kijken als je in de open lucht een sigaartje opsteekt. ,,Meneer, dit is een rookvrij strand hoor!’’ Tuurlijk, onze kindjes moeten allemaal perfect worden en dus vooral niet roken, blowen, snacken of ‘Macken’, niet lallend en kotsend over het Statenplein rollen en Zwarte Piet serieus nemen als manager kado-inkoop, hoofd bootkoers of chef Schimmelverzorging, maar ik krijg nu eenmaal nekvlekken van net afgestudeerde en meestal kinderloze types die mij ongevraagd komen uitleggen wat ik allemaal wél en niet moet doen tijdens de opvoeding. Ik heb voor die mensen vorig jaar ook een woord verzonnen: rozekoekentaliban, geïnspireerd op twee Ambachtse schooljuffen die de broodtrommeltjes van de kleutertjes dagelijks controleren op de aanwezigheid van roze koeken of iets anders dat ook maar in de verte op lekker lijkt. Het is meestal de toon die de muziek maakt en dus kreeg ik dat anti-gevoel begin deze week nou juist helemaal niet na het zien van de voorstelling KURK in het Energiehuis. In deze dolkomische improvisatieshow, geproduceerd en betaald door de Stichting Stapel op Wijn van Dordtenaar Jacques Katif, worden middelbare scholieren vooral niet op belerende toon gewezen op de gevaren van alcohol. Een van de drie ‘spelers’ in KURK is Dordtenaar Lars Sørensen, die ik louter kende als presentator bij BNR en de lokale omroep. Maar Lars is véél meer dan dat… hij is een groot komisch talent en dus stapte ik die middag, samen met een groep scholieren, met natte ogen van het lachen weer naar buiten. De scholieren, zo vertelden ze mij na afloop, hadden zich kostelijk vermaakt en voelden zich, door de voorstelling wel degelijk ’aan het denken gezet’ over de gevaren van alcohol. Het kán dus wel… zonder dat toontje.

https://www.youtube.com/watch?v=jjTybUB7E0E

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s