‘Graag Gezien’… het kiezen is al een feest op zich


DOR
Dordt Kiest was de titel van een heerlijke tentoonstelling die het Dordrechts Museum in 2004 organiseerde. Het was eigenlijk een soort hitparade van schilderijen, want het publiek mocht destijds kiezen welk schilderij uit de collectie men het allermooist vond. En ook al wás er toen al internet, het was destijds toch vooral deze krant die een hoofdrol speelde bij het tot stand komen van de definitieve top 50.  AD De Dordtenaar stelde maar liefst acht kostbare pagina’s beschikbaar om een voorselectie aan de lezers te presenteren. Ik mocht destijds, als pr-man van het museum, mijn publicitaire steentje aan deze tentoonstelling bijdragen en ik herinner me dat ik  zeer verguld was met de uiteindelijke winnaar, namelijk ‘Groothoofd bij Maanlicht’ van de schilder Jongkind. Dordtenaren, zo concludeerde ik op de avond van de onthulling, zijn véél chauvinistischer dan ik dacht, want ook de uiteindelijke nummer twee (Witzens ‘Voorstraathaven’) en drie (‘Gezicht op Dordrecht’ van Jan van Goyen) waren afbeeldingen van ‘mooi Dordt.’
Nu, tien jaar na ‘Dordt Kiest’, komt het Dordrechts Museum met een ietwat vergelijkbare tentoonstelling, getiteld ‘Graag Gezien.’ Da’s ook een prachtige titel, al had ik ‘Dordt Kiest’ persoonlijk mooier gevonden, maar die naam zou de lading nu niet meer dekken aangezien ‘Graag Gezien’, in tegenstelling tot ‘Dordt Kiest,’ niet louter op stad- en streekgenoten gericht is. Logisch, want het museum ís inmiddels landelijk ook veel bekender dan in 2004. Een ander verschil is dat het bij deze tentoonstelling ook niet zozeer draait om de werken uit de vaste, zeg maar ‘zichtbare’ collectie, maar om de vele verborgen schatten uit het museumdepot. Dat is ook de reden dat de top drie van tien jaar geleden er dit keer niet tussen zit, want die werken hangen nu immers toch al permanent ‘op zaal.’ U kunt nu kiezen uit meer dan 200 schilderijen (de voorselectie bestond in 2004 uit slechts 50 werken) en aangezien ‘de digitijd’ inmiddels verder is voortgeschreden kunt u op de website van het museum heel eenvoudig uw drie favorieten naar uw persoonlijke erepodiumpje slepen. Ga dus naar www.dordrechtsmuseum.nl en klik door naar ‘Graag Gezien.’ Da’s op zich al een feest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s