Zure regen


rainWie Dirk niet beter kent denkt dat hij altijd boos is. Dat ligt aan Dirk zelf, want Dirk praat boos, kijkt boos, heeft een boze hangsnor en zegt vaak boze dingen. Maar wie Dirk een beetje kent weet dat hij eigenlijk helemaal niet zo boos is als hij lijkt. Het is maar goed dat Dirk, zo’n beetje overal waar hij komt, steevast zijn altijd vrolijke vrouw bij zich heeft om de buitenwereld van de broodnodige nuance te voorzien: ,,Ach, hij bedoelt het best goed hoor, maar het komt altijd een beetje rottig z’n strot uit.’’ Als een vriendelijke jonge dame het bestelde bier op de terrastafel uitstalt komt zelfs zijn oprecht bedoelde ‘nou bedankt hoor’ wat cynisch over. Dirk pakt zijn vaasje, neemt een slok en trekt daar een gezicht bij alsof het zojuist uit een paard komt. ,,Is er iets mis met het bier?’’ vraag ik hem. ,,Nee, hoezo?’’ antwoordt hij en ik probeer niet in de lach te schieten. ,,Gezellig hè, hier aan het Groothoofd,’’ zegt zijn vrouw. Dirk kijkt met bedenkelijke blik omhoog. ,,Volgens mij gaat het regenen,’’ antwoordt hij. Ik vraag Dirk of hij het afgelopen weekend nog in de binnenstad geweest is, want ik weet dat hij, als oud schipper, dol is op alles wat ook maar iets met stoomboten te maken heeft. ,,Mij niet gezien, véél te druk. Ik zou niet weten waar ik moest parkeren.” Voor het eerst kijkt nu ook Dirks vrouw een beetje geërgerd. ,,Je wou best gaan toch? Ik zei nog, laten we dan de bus pakken, dat was volgens mij nog gratis ook.’’ Dirk zucht, neemt nog een slok bier, kijkt wederom alsof het vitriool van de tap is en zegt dan: ,,Jij zag toch ook die rijen staan bij de halte in Sterrenburg? Ik ga toch niet in zo’n volle, stinkende bus zitten.’’ Dan begint het zachtjes te regenen. ,,Ik had het toch voorspeld?’’ zegt Dirk. ,,Ja,’’ antwoordt zijn vrouw. ,,Het is vast zure regen.’’ Dan schiet ze onbedaarlijk in de lach en ik kan het ook niet meer houden.’’ Dirk lacht mee. Zelfs dát kan hij met een boze blik.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s